Stiri de ultima ora

Croitoru: Încheierea acordului de împrumut cu FMI a permis evitarea unui atac speculativ precum cel din 2008

Croitoru: Încheierea acordului de împrumut cu FMI a permis evitarea unui atac speculativ precum cel din 2008
Economic
"Criza economică şi atacul speculativ din octombrie 2008 arată că există lecţii importante legate de reputaţia băncii centrale, referitor la sensibilitatea sa privind magnitudinea deprecierii/aprecierii leului. Această reputaţie a jucat un rol important atât în acumularea riscurilor, înainte de apariţia crizei în România, cât şi în derularea atacului speculativ, în perioada de debut a crizei. "

Aceasta este una dintre concluziile la care a ajuns Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, în cartea sa "Politica monetară: ipostaze neconvenţionale" lansată săptă­mâ­na trecută la Târgul Gaudeamus.

Autorul notează în capitolul "Lichiditatea, atacul speculativ din octombrie 2008 şi reputaţia băncii centrale" că prin respingerea atacului speculativ din octombrie 2008 şi prin încheierea acordului de finanţare s-a evitat o criză a ratei de schimb şi o recesiune potenţial mai severă decât cea care a avut loc în perioada 2009-2010. Iar încheierea acordului de împrumut cu FMI, UE şi Banca Mondială pentru 20 de miliarde de euro a permis evitarea unui nou atac speculativ. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu arată în prefaţă că un activ de bază al lucrării este tocmai maniera în care autorul a analizat, cu argumente solide, o problemă care a suscitat dezbateri fierbinţi, ale căror ecouri nu s-au stins nici astăzi, respectiv atacul speculativ asupra leului din octombrie 2008. Guvernatorul a ţinut să sublinieze în prefaţă că Lucian Croitoru "nu-şi face paravan din poziţiile BNR", ci exprimă propriile idei.

Cartea "Politica monetară: ipostaze neconvenţionale", apărută la editura Curtea Veche, debutează cu un capitol despre inflaţie şi continuă cu o analiză specială dedicată zonei euro.
www.zf.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus