Stiri de ultima ora

CONTRACTELE SEMNATE PE FDI I-AU FOST FATALE Ghizdeanu, pus sub acuzare de procurori

CONTRACTELE SEMNATE PE FDI I-AU FOST FATALE Ghizdeanu, pus sub acuzare  de procurori
Economic
Ion Ghizdeanu, fostul preşedinte al Comisiei Naţionale de Statistică şi Prognoză, a fost pus sub acuzare de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Ghizdeanu a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.

Este vorba despre alocarea de bani din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), un instrument financiar gândit de Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov în 2019 pentru a le da bani de la bugetul de stat baronilor locali. FDI era gestionat de Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză.

Punerea sub acuzare a lui Ghizdeanu are loc după ce, în urmă cu două zile, procurorii au dispus mai multe percheziţii în judeţul Olt, cu privire la derularea a cinci proiecte de modernizare a infrastructurii locale prin FDI. Este vorba despre modernizarea unor drumuri comunale - asfaltare sau betonare, lucrările aprobate având valoarea totală de peste 180 milioane lei. Procurorii au ridicat documente legate de licitaţiile pentru lucrările respective, o parte dintre achiziţii fiind câştigate în opt localităţi beneficiare de către o singură firmă: SC Old & New Construct SRL.

Procurorii au descins ieri la 17 primării din mai multe judeţe pentru a ridica noi documente cu privire la proiectele finanţate prin FDI.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei primului ministru şi purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat, ieri, după şedinţa Executivului: "Aşa cum am declarat în nenumărate rânduri, FDI a fost o schemă de scamatorii fiscale, contabile, inventată de cuplul Dragnea-Vâlcov, pentru a încerca să facă plăţi către primării, evitând raportarea lor în cadrul deficitului bugetar şi fără să aibă stabilită o sursă specială de alimentare a acestui fond. Din câte am înţeles sunt efectuate verificări la 17 primării, număr care coincide cu contractele în care au fost efectuate plăţi în avans, până să ajungem noi la guvernare. După ce am preluat puterea executivă, nu s-a mai semnat decontarea lucrărilor decât după verificarea lor efectivă, acţiune care continuă şi acum, aşa cum ne-a transmis Ion Ştefan, minis­trul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei".

Surse judiciare au susţinut pentru Ziarul BURSA că în speţă ar fi vorba despre peste sute de dosare, care ar fi fost analizate, în numai 24 de ore, de comisia condusă de Ghizdeanu, înainte ca membrii acesteia să aprobe finanţarea. Referitor la acest aspect, sursele citate au menţionat că dosarele de finanţare a proiectelor ce urmau a fi realizate pe Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, dat prin OUG 114/2018 în custodia Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză condusă de Ion Ghizdeanu, erau verificate, nu din punct de vedere al eligibilităţii, ci doar dacă erau prioritare principale şi prioritare secundare, conform articolului 1 punctul 2 din respectivul act normativ.

Ministerul Finanţelor şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză au emis în 12 aprilie 2019 normele metodologice de aplicare a art. 1-10, care cuprindeau stabilirea documentaţiei necesare pentru acordarea finanţării din FDI şi clarificarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor ce urmau să fie finanţate cu bani de la bugetul de stat. Cu toate acestea, comisia de verificare din cadrul CNSP ar fi verificat sute de dosare, în numai 24 de ore, dintre care au aprobat unele proiecte pentru finanţare, ne-au spus sursele judiciare, care au menţionat că, practic, nu a existat timpul fizic necesar verificării cu atenţie a tuturor solicitărilor respective.

Unul dintre angajaţii CNSP ni l-a descris pe fostul şef Ion Ghizdeanu: "El, ca profil uman, este un individ care acceptă orice, este tipul de func­ţionar slugarnic. Probabil că, dacă a primit ordin de la Darius Vâlcov, Ghizdeanu a executat imediat şi a pus la dispoziţia acestuia toate resursele umane ale comisiei şi toate resursele financiare din cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii".
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus