Stiri - Editia din date de 17-11-2017

Arhiva stiri din data de:
17-11-2017 Stiri de ultima ora din

Contractele de muncă, obligatoriu renegociate. Salariații ajutați de federațiile sindicale

Economic
Transferul contribuțiilor sociale la angajat va fi obligatoriu însoțit de renegocierea contractelor de muncă și de întocmirea  de acte adiționale la acestea.

Aceste măsuri sunt prevăzute în OUG 82/2016, act legislativ apărut zilele trecute în Monitorul Oficial. Inițatorii actului legislativ spun că adoptarea OUG este necesară deoarece acum ”legislaţia naţională obligă la iniţierea negocierii colective doar la angajatorii cu peste 21 de salariaţi”.

”Ordonanța asigură cadrul normativ necesar pentru stimularea negocierii colective la nivel de unitate pentru toate categoriile de angajatori, indiferent de numărul de salariaţi”, spun ei.

Pentru aplicarea ultimelor modificări ale Codului fiscal se propune eliminarea restricţiilor în ceea ce priveşte iniţierea negocierii colective în vederea încheierii contractelor colective de muncă, introducându-se totodată derogări de la termenele şi condiţiile de reprezentativitate prevăzute de actuala reglementare.

În lipsa adoptării prezentului act normativ interesele angajatorilor cu mai puţin de 21 de salariaţi ar fi prejudiciate prin imposibilitatea iniţierii negocierii colective la nivel de unitate, afectând astfel atât drepturile şi obligaţiile angajatorilor, cât şi pe cele ale salariaţilor.

”Se creează premisele flexibilizării condiţiilor de reprezentativitate solicitate la negocierea contractelor colective de muncă prin introducerea federaţiilor sindicale reprezentative la nivelul sectorului de activitate şi al confederaţilor reprezentative la nivel naţional, împreună cu reprezentanţi ai salariaţilor”, spune Guvernul.

Dar ce prevede OUG 82? Ordonanța spune că în unităţile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federaţie reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţi ai federaţiei sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii salariaţilor.

Situația este asemănătoare și in unitățile în care nu există sindicat. În unităţile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor”, spune OUG 82.

Nu în ultimul rând, OUG 82 prevede și obligativitatea semnării de acte adiționale la contractele de muncă. ”Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) şi (5) din Legea nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 (modificările Codului Fiscal privind transferul contribuțiilor, printre altele – n.red.) este obligatorie negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare”, spune ordonanța.Articole similare :
17
nov.
document guvernul a modificat pe furis legea ca sa ii poata obliga pe angajatori sa mute contributiile firmele vor initia negocieri colective
Economic
Guvernul a introdus pentru angajatori obligaţia negocierii colective, în unităţile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă, pentru a i putea obliga pe aceştia să mute contribuţiile la...

24
nov.
itm neamt semnaleaza angajatorilor obligatia negocierii colective a contractelor de munca ori pentru aditionale
Local:Neamt
ITM Neamţ semnalează angajatorilor obligaţia negocierii colective a contractelor de muncă ori pentru adiţionale Proiectil scos cu sapa Schimbarea Legii Codului Fiscal aduce noi reglementări şi în ceea ce priveşte...

17
nov.
guvernul obliga patronii sa negocieze un contract colectiv de munca printr o ordonanta neanuntata
Actualitate
Guvernul obligă patronii să negocieze un contract colectiv de muncă, printr o ordonanță neanunțată + 0 Guvernul a introdus, neanunţat, regula prin care vrea să oblige angajatorii să modifice într o lună...

17
nov.
va fi taifun in toate firmele din romania dupa 20 noiembrie veste soc pentru angajati de la guvern
Economic
Va fi taifun în toate firmele din România după 20 noiembrie. Veste șoc pentru angajați de la Guvern Acum 9 minute Sursă REALITATEA.NET Toți angajatorii din România sunt obligați de Guvern,...

20
nov.
de luni in imm urile cu mai putin de 21 de angajati trebuie demarate negocieri sociale colective
Economic
Articolul VII din OUG nr. 82/2017 introduce o serie de derogări de la Legea nr. 62/2011 a dialogului social prin care li se impune IMM urilor sub 21 de salariaţi să...

comments powered by Disqus
Foto:

Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Economic:
Artilcole stiri grupate pe subiecte