Stiri de ultima ora

Comerţul cu sclavi în secolul al XXI-lea: Imigranţi vânduţi în târgurile din Libia

Comerţul cu sclavi în secolul al XXI-lea: Imigranţi vânduţi în târgurile din Libia
Economic
În oraşul Sabha - situat în sudul Libiei şi având o populaţie de 100.000 de locuitori - există un loc cunoscut sub numele de \\\\\\\ ghetoul lui Ali\\\\\\\ , fost centru de detenţie transformat într-un târg în care tot mai mulţi imigranţi sunt vânduţi ca sclavi, a relatat cotidianul El Pais, care a stat de vorbă cu mai mulţi tineri africani care au fost transformaţi în sclavi, cum este şi cazul lui Abou Bacar Yaw, un tânăr de 18 ani din Gambia care a petrecut două luni în acest ghetou.

Reţeta este mereu aceeaşi. Traficanţii de persoane le promit tinerilor imigranţi africani o viaţă mai bună în Occident, aceştia plătesc o avere pentru a ajunge în Libia în speranţa că de acolo vor ajunge rapid în Italia, însă odată ajunşi în Sabha, li se confiscă documentele şi banii şi sunt vânduţi ca sclavi arabilor bogaţi care au nevoie de forţă de muncă. 

Ghetoul lui Ali este plin de şobolani şi are mai multe celule şi o curte interioară. Sute de tineri subsaharieni se înghesuie în spaţii mici fără lumină sau ventilaţie. Şeful este un libian de etnie tubu (o etnie locală - n.r.) cunoscut sub numele de Ali. Străzile din Sabha sunt acum teritoriul miliţiilor, traficanţilor, mafioţilor şi toată lumea are arme. Abou Bacar a ajuns în acest loc după cinci zile prin deşert. A plecat din Agadez, din centrul Nigerului, unde acum s-a întors. Tânărul povesteşte că toată lumea din Sabha a auzit de ghetoul lui Ali. Însă nimănui nu-i pasă pentru că Libia este un infern. Toată lumea umblă înarmată. Până şi copiii poartă pistol. Şi pe nimeni nu interesează diferenţa dintre bine şi rău , astfel că ghetoul lui Ali îşi desfăşoară activitatea fără ca cineva să pună întrebări, spune el. 

Eu îmi plătisem bilet până la Tripoli. L-am plătit la Agadez, înainte de a pleca. Însă n-am mai ajuns vreodată la Tripoli , îşi continuă Abou povestea. Abou a plătit 381 de euro, toate economiile familiei. Când a ajuns la Sabha, şoferul vehiculului cu care a traversat deşertul Sahara l-a dus în ghetou. Acolo erau nişte libieni, cu uniforme militare şi arme. Habar nu am dacă erau soldaţi, miliţieni sau ce erau ei , spune Abou. Tânărul şi toţi ceilalţi pasageri din maşina cu care călătoriseră au fost duşi în ghetou, li s-a spus că nu au plătit bilet şi i-au închis fără alte explicaţii. 

00:31 00:23 Frank Timiş mai pierde o afacere în care a investit zeci de milioane de dolari

Un pahar cu apă şi un colţ de pâine era tot ce primeau în fiecare zi, timp de două luni cât a stat Abou în ghetoul în care erau înghesuiţi nu mai puţin de 300 de oameni, toţi bărbaţi. Cei care mureau erau scoşi de ceilalţi imigranţi, iar cadavrele erau arse pe un teren viran aflat în apropiere. În fiecare zi soseau bărbaţi arabi, uneori însoţiţi de gărzi de corp, şi atunci ne scoteau în curte. Acolo trebuia să ne aşezăm aşa - Abou se aşează pe jos, cu picioarele desfăcute, explică El Pais -, în rând, unul câte unul între picioarele celui care se aşeza în spate. Formam un fel de trenuleţ pe jos. Bărbatul arab se plimba printre noi şi alegea câţiva. Îi alegea pe cei mai puternici, cei care păreau că nu aveau să moară a doua zi. Îi alegea aşa cum alegi fructele de mango la piaţă. Apoi le plătea oamenilor din ghetou şi îi lua (pe cei pe care îi alesese - n.r.). În fiecare zi soseau bărbaţi arabi ca să ne cumpere , povesteşte tânărul 

din Gambia. 

Pe Abou l-au vândut după două luni. Nu ştiu cât au plătit pentru mine. În faţa noastră nu vorbeau despre bani, mergeau într-un colţ să negocieze preţul. Atunci când ţi se vorbeşte de un târg de sclavi, ghetoul lui Ali este locul pe care ţi-l imaginezi făcut pentru aşa ceva , spune el. Un târg de sclavi în secolul al XXI-lea, într-un oraş care, până în urmă cu câţiva ani, era relativ turistic şi într-o ţară aflată la doar 400 de kilometri de Europa, comentează El Pais. 

Vreau să povestesc lumii întregi ce se întâmplă - sunt cuvintele lui Achaman Agahli, un bărbat de 39 de ani din Niger, vândut ca sclav contra sumei de 3.200 de euro. Un amic i-a propus să-l ajute să ajungă în Europa pentru a câştiga bani. S-a consultat cu soţia şi a decis să încerce. A plecat anul trecut, într-o noapte de iunie, la ora 3 dimineaţa, în remorca unei maşini. Ideea era să ne ducă la Madama, la frontiera dintre Niger şi Libia, dar am trecut mai departe şi ne-au lăsat la Al Qatrun, în Libia. Acolo ne-au preluat nişte tubu libieni. Purtau bărbi, erau înarmaţi. (...) Ne-au dus la Sabha şi ne-au înghesuit pe toţi într-o cameră dintr-o clădire goală , povesteşte Achaman, care a stat închis acolo 26 de zile. Ne dădeau pâine şi lapte. Într-o zi, unul dintre bărbaţii care ne păzea ne-a spus: ?Nu vă mai dăm ca să nu aveţi forţă şi să încercaţi să fugiţi? , continuă bărbatul. 
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus