Stiri de ultima ora

Coalitia PSD- ALDE nimiceste legislatia privind guvernanta corporativa: Guvernul va putea decide care companii de stat sa aiba conducere politica

Masacrarea legislatiei privind guvernanta corporativa in companiile cu capital de stat inceputa in Senat este continuata si de Camera Deputatilor. In vara, senatorii au decis ca zeci de societati si regii de stat sa aiba manageri numiti doar politic, fiind exceptate de la principiile managementului profesionist. Deputatii au mers chiar mai departe, propunand sa lase Guvernului libertatea de a decide prin hotarare care sa fie companiile cu manageri numiti pe criterii politice, fara a mai trece prin proceduri transparente de selectie. Astfel, Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor, condusa de Iulian Iancu (PSD), a aprobat marti un amendament care va permite Guvernului sa decida singur daca va aplica legislatia privind guvernanta corporativa intr-o companie sau alta.

Reamintim ca in iunie, senatorii PSD si ALDE au votat, in plen, un proiect de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, care contine o lunga lista cu societati si regii de stat care trebuie exceptate de la managementul profesionist. Pe lista se afla Tarom, Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonoma "Monitorul Oficial", Regia Autonoma "Administratia Protocolului de Stat" si mai multe din industria de aparare. Senatul era prima camera sesizata, proiectul fiind trimis apoi la Camera Deputatilor. Initial, deputatii au intentionat sa mareasca lista, insa in cele din urma au introdus un amendament prin care sa lase aplicarea legislatiei dupa bunul plac al Guvernului.

In acest moment sunt multe companii de stat importante supuse legislatiei privind guvernanta corporativa: Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz. In multe cazuri au expirat mandatele de patru ani pe care le-au avut fostii manageri, fiind numiti, pe criterii politice, administratori interimari. Guvernul nu s-a grabit pana acum sa inceapa procedurile de selectie a unor noi manageri cu mandat plin. Aceste proceduri ar putea fi bocate cu totul daca proiectul Coalitiei PSD- ALDE va fi aprobat in plenul Camerei Deputatilor si promulgat de presedinte.

Virgil Popescu, vicepresedinte PNL al comisiei pentru industrii din Camera Deputatilor, sustine ca PSD a renuntat la lista cu companiile care sa fie exceptate de la aplicarea legii, pentru a nu risca sa arunce in aer acordurile și înțelegerile cu organismele internaționale. Insa, au gasit solutia cu amendamentul care sa lase Guvernul sa decida cum aplica legea, obiectivul fiind acelasi: legea sa devina inutila.

"Proiectul a fost asaltat încă de la dezbaterea din Senat cu amendamente ale PSD, menite să impună excepții de la regula organizării concursurilor pentru conducerea companiilor, astfel încât legea urma să fie lipsită de conținut. Practic, toate marile companii ar fi fost exceptate de la aplicarea legii, iar managerii acestora numiți politic. Cum acest lucru nu putea să treacă neobservat și cum PSD risca să arunce în aer acordurile și înțelegerile cu organismele internaționale, laboratoarele partidului au găsit formula ideală de a se preface că renunță la acest demers, dar de a menține același obiectiv. Astfel, PSD a propus un alt amendament care va da Guvernului dreptul ca prin HG, în mod discreționar, să hotărască pentru ce companie organizează recrutare prin concurs și pentru care face recrutare politică. Majoritatea controlată de PSD a impus aceste modificări, urmând ca această formă a legii să fie supusă votului în plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz", spune Virgil Popescu printr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, PNL se va opune "acestui gen de politizare a companiilor de stat și denunță orice tenativă a PSD de a da sinecuri activului de partid".

Initial, proiectul de lege viza doar Administratia Nationala de Meteorologie, care urma sa fie adaugata la cele doua exceptii prevazute deja in OUG 109/2011: Regia Autonoma "Rasirom" si Compania Nationala "Romtehnica". Practic, ar fi urmat ca numarul exceptiilor sa creasca la trei. Insa, in sedintele de la comisii, senatorii PSD si ALDE au adaugat zeci de companii, acceptand o serie de amendamente.

De precizat ca Executivul s-a opus formei actuale a initiativei legislative. Guvernul a avizat favorabil doar forma initiala care prevedea doar exceptarea Administratiei Nationale de Meteorologie. Motivul pentru includerea Administratiei Nationale de Meteorologie este ca "desfasoara activitati de interes national si activitati cu specific pentru aparare si securitate nationala, avand ca scop asigurarea protectiei meteorologice a vietii si bunurilor". Initiatorii sunt Daniel Constantin (deputat ALDE), Ioan Munteanu (deputat PSD), Doina Silistru (senator PSD), Constantin- Ciprian Serban (deputat PSD), Alexandru Rotaru (deputat PSD), Ioan Dirzu (deputat PSD), Ioan Stan (senator PSD) si Florica Ica Calota (deputat ALDE).

Profitand de aceasta initiativa legislativa, senatorii din comisia economica au venit cu un amendament, adaugand o lista cu zeci de companii. Unele dintre ele nu au nicio legatura cu motivatia amendamentului: "Acesti operatori economici, pe langa activitatea economica pe care o desfasoara in conditii de piata, trebuie sa asigure si sarcinile la mobilizare sau razboi, indiferent de rentabilitatea acestor activitati". Senatorii dinn comisii invoca prevederile art. 346 alin 1, lit. b din Tratatul privind functionarea UE: "orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi".

Insa, au fost adaugate companii care nu se ocupa nici cu productia si nici cu comertul cu armament, munitie si material de razboi. Iata lista senatorilor: Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonoma "Monitorul Oficial", Regia Autonoma "Administratia Protocolului de Stat", Tarom, companiile de apa, Societatea IAR S.A., Romaero S.A., Avioane Craiova SA, IOR SA, Uzina Mecanica Orastie, Santierul Naval Mangalia S.A., Romarm si filalele sale, Societatea Mecanica Bucuresti S.A, Societatea Automecanica Moreni SA, Societatea Mecanica Mija SA, Societatea Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Societatea Electromecanica Ploiesti, Societatea Uzina Mecanica Plopeni, Societatea Metrom SA, Societatea Carfil, Societatea Tohan, Fabrica de Pulberi Fagaras, Pirochim Victoria SA, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Cugir, Societatea Arsenal Resita, Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN) si institutiile de credit prevazute de OUG 99/2006.

Institutiile de credit precum CEC Bank si Eximbank au fost deja exceptate, la sfarsitul lui martie, de catre Guvern, printr-o Ordonanta de Urgenta.

Vezi aici si atasat raportul comun al comisiilor din Senat cu toate explicatiile parlamentarilor la amendamente.

Material sustinut de Siemens

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.
HotNews.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus