Stiri de ultima ora

CIOBAN UCIS DE TRĂSNET! NICI OILE N-AU SCĂPAT DE FURIA NATURII!

CIOBAN UCIS DE TRĂSNET! NICI OILE N-AU SCĂPAT DE FURIA NATURII!
Economic
Tragedie la stână! Un crescător de ovine și-a pierdut viața ieri, sâmbătă 2 mai după ce a fost lovit în plin de un trăsnet. Odată cu el au pierit și mai multe oi care au avut aceeași soartă cu cel care le păstorea. Cu toate eforturile medicilor de pe echipajul SMURD de Terapie Intensivă Mobilă, nu s-a mai putut face nimic pentru victimă, decât să constate decesul acesteia.

Conform www.presasm.ro , omul, care se afla cu oile pe câmp, era din satul Gelu, județul Satu Mare. Acesta a fost suprins cu turma pe câmp, în momentul în care au fost surprinși de furtună. Victima a încercat să se adăpostească, dar din păcate nu a mai reușit. Se pare că acesta a ignorat alertele meteo transmise de Adiministrația Națională de Meteorologie (ANM) care avertiza că și județul Satu-Mare se află pe lista zonelor aflate sub Cod GAlben de  averse care vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.

“Este vorba despre un deces anunţat la ora 11.24. Fulgerul a lovit iniţial o oaie şi s-a format un arc electric, care s-a descărcat asupra ciobanului”, a spus Adriana Pop, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Bilanțul situațiilor de urgență generate de trăsnet  arată teribil

Numai în județul Satu Mare trăsnetele au făcut mai multe pagube. O casă de locuit și o șură (opt tone de fân arse și trei tone degradate), două case în Bixad (la una a ars acoperișul, iar la una doar fumega, fără victime), respectiv o persoană aflată pe câmp cu două oi în satul Gelu au fost loviți de trăznet.

Mai mult, un incendiu de amploare a fost cauzat de trăznet la un cazal de fân din județul Satu Mare. Echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare au intervenit pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un cazal de fân în satul Dara.

Au ars aproximativ 3.000 de baloți, din care 2.000 de baloți de fân și 1.000 de baloți de paie. Cu pericol de extindere la o casă de locuit și o anexă din apropiere.

Reamintim că ANM a emis în cursul de ieri, sâmbătă – 3 iunie, o avertizare cod galben pentru 27 de județe, alerta fiind valabilă până duminică noaptea. Codul galben vizează mai ales căderi însemnate de ploi.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică şi ploi torenţiale, valabilă în 27 de judeţe, începând de sâmbătă, de la ora 14:00, până duminică, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de munte, precum şi în Crişana, Maramureş, Transilvania şi nordul Moldovei. Vor fi averse care vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 15 – 20 l/mp şi punctiform 40 -50 l/mp. Astfel de fenomene vor fi şi în restul teritoriului, însă pe arii mai restrânse, precizează meteorologii.

Judeţele vizate de atenţionarea ANM, la nivelul întregului teritoriu, sunt: Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor, Cluj, Mureş, Suceava, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Caraş-Severin, iar parţial vor fi afectate judeţele: Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Arad şi Timiş.

Meteorologii precizează că manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala şi la începutul săptămânii viitoare, local şi temporar, în majoritatea regiunilor.

Articole similare :
comments powered by Disqus