Stiri de ultima ora

Cine ar putea beneficia de OUG anunțată de Tudorel Toader

Cine ar putea beneficia de OUG anunțată de Tudorel Toader
Economic
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat adoptarea unei OUG pentru cei condamnați de completurile de 5 judecători, considerate acum ca nelegal constituite. În decembrie, Înalta Curte de Cvasaţie şi Justiţie a pronunţat mai multe decizii de suspendare a condamnărilor după ce Curtea Constituțională a decis că formarea completurilor de cinci nu s-a făcut legal.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Adoptarea ordonanţei depinde însă de premier, spune ministrul Justiţiei. Zeci de procese în care s-au dat sentinţe definitive ar putea fi reluate, dacă Guvernul adoptă ordonanţa pregătită deja de ministrul Justiţiei. Este vorba despre toate dosarele judecate, din 2014 până la finalul anului trecut, de completurile de 5 judecători ale Curţii Supreme, declarate neconstituţionale.

Lista posibililor beneficiari, mai mult sau mai puțin cunoscuți, vizează condamnările date începând cu anul 2014:

Elena Udrea. În martie 2017 fostul ministru a fost condamnat de către ICCJ la 6 ani închisoare cu executare și plata a 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism.

Totodată, ea trebuia să achite sumele de 695.367 lei și 296.076 lei, precum și să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății a sumei de 600.000 euro către martorul Corin Boian și a sumei de 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

Alina Bica. În iunie anul trecut, Alina Bica a fost condamnată la patru ani de detenţie. Judecătorii ICCJ au spus că procurorii au reuşit să demonstreze că fostul magistrat a încercat să îl ajute pe omul de afaceri Ovidiu Tender să scape de închisoare, iar pedeapsa de 4 ani în spatele gratiilor, dată de prima instanţă, demonstrează că faptele de corupţie în rândul magistraţilor trebuie sancţionate aspru.

Magistrații Tribunalului București au revocat însă luna trecută solicitările de extrădare pentru Elena Udrea și Alina Bica din Costa Rica, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) de suspendare a executării pedepsei.

Dan Șova, Rudel Obreja, Constantin Niță. Încarcerați în urma unor condamnări definitive, cei trei au primit o veste bună de Crăciun de la ICCJ care a decis ca pedepsele acestora să fie suspendate, până la soluționarea contestațiilor privind completurile de 5 judecători. În iunie 2018 Dan Șova a fost condamnat de către ICCJ la trei ani de închisaore cu executare în dosarul CET Govora.

Judecătorii instanței supreme le-au admis cererile de suspendare a executării pedepselor, până la soluționarea definitivă a contestațiilor în anulare și au dispus „punerea de îndată în libertate”, dacă nu sunt arestați în alte cauze.

Liviu Dragnea. Magistraţii instanţei supreme au decis, luni, amânarea pe 18 februarie a procesului în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare, deoarece Secţiile Unite se vor întruni în 31 ianuarie pentru a discuta jurisprudenţa ÎCCJ care trebuie aplicată privind completele de 5 judecători.

Pe de altă parte, liderul PSD are om condamnare definitivă (închisoare cu suspendare), în dosarul Referendumul, pronunţată în anul 2016. Dată fiind legislaţia în vigoare, din cauza cazierului Liviu Dragnea nu a putut să pretindă pentru sine funcţia de premier după ce PSD şi ALDE au câştigat alegerile parlamentare de la sfârşitul anului 2016.

Șerban Pop. Fostul şef al ANAF Şerban Pop va fi eliberat din închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus în decembrie suspendarea executării pedepsei în dosarul în care acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Pe 26 iunie, Şerban Pop a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat în februarie 2018 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Condamnarea lui Vâlcov nu a fost însă definitivă. Potrivit deciziei instanţei, Vâlcov a primit 4 ani pentru trafic de influenţă, 6 ani pentru spălare de bani, 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de 8 ani.

Viorel Hrebenciuc, condamnat de ICCJ la doi ani închisoare cu executare. În aprilie 2018, fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat miercuri de ÎCCJ la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, pentru trafic de influenţă. În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam a primit 2 ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă, iar Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, - 2 ani cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenţă. În acest dosar, ÎCCJ a mai decis şi condamnarea Ancăi Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus