Stiri de ultima ora

Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Suntem la câteva săptămâni distanţă de privatizarea Oltchim

Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Suntem la
câteva săptămâni distanţă de privatizarea Oltchim
Economic
Privatizarea combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea s-ar putea încheia în câteva săptămâni, a declarat joi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu a arătat că un eventual succes al acestei privatizări se datorează investigaţiei declanşate de Comisia Europeană privind acordarea unui ajutor de stat companiei petrochimice.

„Am folosit foarte mult reglementările legate de ajutorul de stat pentru a impulsiona restructurarea companiilor de stat, cele nu multe care au mai rămas. Dacă vom avea succes cu Oltchim, vom folosi aceeaşi reţetă şi cu operatorul feroviar de marfă, CFR Marfă, care, de asemenea, a acumulat pierderi an de an”, a menţionat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Cele mai mari probleme de acest gen sunt în zona mineritului de cărbune de mare adâncime, respectiv la Complexul Energetic Hunedoara, care, deşi a fost iertat de datorii în urmă cu câţiva ani, a acumulat altele între timp, iar singura şansă să rezolvăm această problemă este, din nou, prin intermediul investigaţiei Comisiei Europene.

„Fără acest impuls de la Comisia Europeană, nu vom putea rezolva aceste probleme, care datează de ani buni. Nici Oltchim, nici CFR Marfă, nici Hunedoara, nu au nicio şansă să înceteze să fie o gaură neagră”, a adăugat Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a anunţat, în august, că analizează tranzacţia prin care Chimcomplex SA preia o parte din activele Oltchim SA.

Recent, administratorii judiciari ai Oltchim au informat că a fost prelungit termenului până la care Chimcomplex Borzeşti poate plăti activele pe care s-a angajat a le prelua de la Oltchim. Chimcomplex trebuie să achite suma de 127 de milioane de euro pentru Pachetele 1-5 şi parţial 7 ale combinatului din Râmnicu Vâlcea.

În iulie, Comisia Europeană şi-a dat acordul preliminar pentru preluarea Oltchim de către Chimcomplex.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus