Stiri de ultima ora

Chinezii de la CNPC oferă 5 mld. dolari KMG pentru 8% din câmpul petrolifer Kashagan

Chinezii de la CNPC oferă 5 mld. dolari KMG pentru 8% din câmpul petrolifer Kashagan
Economic
Compania chineză China National Petroleum Corp (CNPC) vrea să cumpere de la KazMunaiGAZ (KMG) o participaţie de 8,33% la câmpul petrolifer Kashagan, cel mai mare din Kazahstan, pentru 5 miliarde de dolari, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg, potrivit Mediafax.

câmpul petrolifer , CNPC , Kashagan , KMG , mld. dolari

Compania chineză China National Petroleum Corp (CNPC) vrea să cumpere de la KazMunaiGAZ (KMG) o participaţie de 8,33% la câmpul petrolifer Kashagan, cel mai mare din Kazahstan, pentru 5 miliarde de dolari, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Tranzacţia dintre CNPC şi compania kazahă de stat KMG, proprietarul Rompetrol, ar putea fi anunţată începând cu săptămâna viitoare, au spus sursele.

KMG îşi va menţine aproape neschimbată participaţia la Kashagan, prin exercitarea unei opţiuni de achiziţie a pachetului de acţiuni de 8,4% deţinut în proiect de compania americană ConocoPhillips, au adăugat sursele citate. Deşi Conoco s-a înţeles cu Oil & Natural Gas Corp (ONGC) din India pentru vânzarea participaţiei, KMG are dreptul de a interveni să cumpere acţiunile dacă doreşte.

Tranzacţia CNPC - KMG va întări relaţiile Kazahstanului cu China, în contextul creşterii exporturilor de petrol ale statului din Asia Centrală odată cu pornirea producţiei la Kashagan, scrie Bloomberg. În 2006 a fost deschis un oleoduct cu capacitate de 240.000 de barili pe zi între cele două ţări. Capacitatea conductei este extinsă în prezent la 400.000 de barili pe zi.

După ce finalizează ambele tranzacţii, cu Conoco şi CNPC, KMG va deţine 16,88% din proiect, a spus una dintre sursele Bloomberg. Exxon Mobil (SUA), Royal Dutch Shell (Marea Britanie), Total (Franţa) şi Eni (Italia) deţin participaţii de câte 16,81%, iar Inpex Corp (Japonia) 7,56%.
www.realitatea.net

Articole similare :
comments powered by Disqus