Stiri de ultima ora

China şi Rusia împiedică adoptarea unei declaraţii ONU

China şi Rusia împiedică adoptarea unei declaraţii ONU
Economic
Statele Unite acuză Rusia şi China de faptul că se opun adoptării unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU care subliniază inviolabilitatea sediilor diplomatice şi consulare, în urma atacului vizând Ambasada Statelor Unite la Bagdad la 31 decembrie, relatează Reuters.

Delegaţia americană a la ONU a anunţat luni că 27 de ţări au denunţat atacul vizând ambasada americană, "ceea ce rupe brutal tăcerea Consiliului de Securitate al ONU, din cauză că doi membri permanenţi - Rusia şi China - nu permit adoptarea unei declaraţii".

Negând aceste acuzaţii, reprezentanţii permanenţi rus şi chinez au subliniat că ei condamnă în principiu orice atac vizând sedii diplomatice.

Donald Trump a acuzat Iranul de faptul că a "orchestrat" atacul de la ambasadă.

În noaptea de joi spre vineri, generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al-Qods însărcinată cu operaţiuni externe în cadrul gardienilor revoluţiei, armata ideologică iraniană, a fost ucis într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) la eroportul de la Bagdad.

Moscova şi Beijingul cer ca orice declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la atacul vizând Ambasada Statelor Unite la Bagdad să evoce şi faptele care au urmat.

"Am asistat la alte evenimente, mai ales la iniţiativa unilaterală a Statelor Unite", a declarat presei ambasadorul chinez la ONU Zhang Jun. "În cazul în care Consiliul trebuie să facă ceva, este necesară o acoperire totală".

"Comunicatul de presă era aproape gata. El a fost acceptat, cel puţin de către noi şi Statele Unite. Însă, la 3 ianuarie, a avut loc acest atac aerian la aeroportul de la Bagdad. Este imposibil să-l ignorăm şi să nu ţinem cont de el în contextul general", a apreciat, la rândul său, omologul său rus Vasili Nebenzia.

scrie opinia ta aici

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus