Stiri de ultima ora

Ce vor să facă Emiratele în România: Etihad, discuții cu Tarom, dezvoltatorul Burj Khalifa vrea să construiască hoteluri

Ce vor să facă Emiratele în România: Etihad, discuții cu Tarom, dezvoltatorul Burj Khalifa vrea să construiască hoteluri
Economic
Companii celebre vor să vină în România să investească în agricultură, construcții, infrastructură și servicii, anunță dr. Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi, ambasadorul EAU la București într-un interviu acordat Financial Intelligence. 

Foto: Shutterstock

Anul trecut,  pachetul majoritar de acţiuni al companiei Agricost, care administrează Insula Mare a Brăilei, a fost vândut de Constatin Duluţe companiei Al Dahra din Emiratele Arabe Unite. Agricost este cea mai mare fermă de cereale din România şi operează în sistem de arendă aproape 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei. Valoarea tranzacției este de circa 200 milioane de euro. Agricost SA a primit prin atribuire directă, în 2012, un contract de concesiune pe o perioadă de 20 de ani, pentru o suprafață de 57.720 ha. Firma plătește la schimb o arendă de 606 kg grâu/ha/an și 720 euro/ha/an pentru terenul neagricol. ”Vrem să facem acolo cea mai mare zonă agricolă din Europa”, a spus  dr. Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi, explicând că ”Proiectul din Insula Mare a Brăilei este imens. Vorbim de o investiție de circa 500 de milioane de dolari. Vor lucra acolo muncitori si companii românești, inclusiv pentru irigații. EAU va exporta cereale din România spre ţările Europei şi spre alte ţări”.

Nu este singura investiție emirateză în România. 

Un alt domeniu de interes pentru companiile emirateze este cel de real-estate. Acum câteva săptămâni, compania EMAAR, dezvoltatorul cele mai înalte clădiri din lume Burj Khalifa, a vizitat România, ocazie cu care oficialii companiei și-au exprimat interesul să investească în proiecte imobiliare, să construiască hoteluri, clădiri în România. Un alt domeniu interesant pentru investițiile emirateze în România este sănătatea. Oficiali ai ministerului sănătății din EAU au vizitat România pentru a identifica oportunitățile de investiții de aici. Vrem să intrăm în sectorul de sănătate din România, prin construcția de spitale private în toată țara. Vrem să găsim cele mai bune modalități de a lucra în acest sector în beneficiul ambelor părți. O altă  companie interesată de investiții în România este Mubadala care deţine deja circa 40% din OMV Austria, fiind al doilea mare acţionar al OMV, după statul austriac. Oficialii Mubadala vor veni în România pentru a explora noi oportunităţi de investiţii.  O altă companie care vrea să investească în România este Masdar – este vorba de investiţii în energie verde.  Alte companii interesate de investiţii în România sunt Abu Dhabi Port, Abu Dhabi Airport. Acestea vor să lucreze cu autorităţile din România pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor. De exemplu, aeroportul din Bucureşti nu are piste suficient de lungi. Există, de asemenea, discuţii cu Etihad pentru cooperarea cu Tarom”, a spus ambasadorul EAU.   ”Avem în vedere creșterea schimburilor comerciale dintre România și Emirate Arabe Unite. Anul trecut, acestea s-au ridicat la 330 milioane de dolari”, a spus acesta. .
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus