Stiri - Editia din date de 29-06-2017

Arhiva stiri din data de:
29-06-2017 Stiri de ultima ora din

Ce se va întâmpla cu piloanele de pensii. Pilonul II va fi desfiinţat, iar banii vor fi returnaţi contribuabililor

Economic
„Pilonul II se va desfiinţa. Banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar, intenţionăm spre sfârşitul anului”, a declarat ministrul propus al Finanţelor, Ionuţ Mişa, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creştere cu 34,14% faţă de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Alegere pentru cei cu activităţi independente

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat însă că toţi salariaţii care au contract de muncă vor plăti în continuare CAS la sistemul public de pensii, cel de stat, urmând ca numai cei cu activităţi independente să aibă posibilitatea de a opta pentru plata acestora la fondurile de pensii private. Ea a lămurit acest lucru după ce au existat interpretări că ar fi eliminată obligativitatea contribuţiilor pentru pensii către sistemul de stat.

„Este o neînţelegere. Se referă la cei care au venituri din activităţi independente. Ei la ora actuală trebuie să plătească şi la pilonul I de pensii, care este al statului, şi la pilonul III de pensii, care este privat. Suma care se colectează de la aceste persoane este în jur de 200 de milioane de lei, este o sumă nesemnificativă şi prin programul de guvernare i-am lăsat să opteze pentru unul dintre cele două piloane, unde vor să îşi primească pensia. Repet, este vorba doar pentru cei care au venituri din activităţi independente. Nu vrem în niciun caz să dărâmăm pilonul statului ca să ajutăm piloanele de pensii private”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit programului de guvernare revizuit, pentru cei cu activităţi independente, atât PFA, cât şi alte tipuri de persoane juridice, CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligaţia de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate. CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contribuţii (pensionari, persoane cu handicap,tineri, persoane aflateîn întreţinere etc). Toate acestea vor permite ca cei cu activităţi independente să nu mai fie nevoiţi să depună raportări lunare sau trimestriale ca în prezent, ci acestea să se depună o singură declaraţie pe an, în primul trimestru al anului următor obţinerii veniturilor.

Se reia scandalul

În luna aprilie, fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în aprilie sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare, şi a decis retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Ţintoiu, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private.

După ce fostul ministru Viorel Ştefan şi liderul PSD au negat vehement intenţia la acel moment, noul ministru al Finanţelor confirmă acum desfiinţarea Pilonului II.Articole similare :
29
iun.
un ministru din cei noi zgaltaie pilonul ii
Economic
O declaraţie nefericită a noului ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa, privind desfiinţarea pilonului II de pensii, a făcut ca mediul de afaceri să intre în panică, bursa să scadă abrupt,...

29
iun.
ministrul desemnat al finantelor pilonul ii de pensii va fi desfiintat
Economic
Guvernul va desființa pilonul II de pensii, a declarat joi, după audierile din Parlament, Ionuț Mișa, propus pentru a prelua postul de ministru al Finanțelor. Pilonul II de pensii se...

29
iun.
dragnea despre desfiintarea pensiilor private obligatorii o prostie
Economic
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, întrebat despre desfiinţarea pilonului II de pensii, în urma afirmaţiei ministrului desemnat pentru Finanţe, Ionuţ Mişa, că este o prostie . Chestionat...

29
iun.
alba neagra cu pilonul ii de pensii se desfiinteaza ba nu se desfiinteaza
Politic
În noul program de guvernare, cei cu venituri din activităţi independente PFA şi alte tipuri de persoane juridice nu mai sunt obligaţi să contribuie la sistemul public de...

29
iun.
guvernul vrea sa desfiinteze pilonul ii de pensii
Economic
Ministrul desemnat al finanțelor recunoaște cu subiect și predicat că noul guvern intenționează să desfiinţeze Pilonul II de pensii. Cei care au bani pentru bătrânețe puși în aceste fonduri pot...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluare/reevaluare active Wagner Invest Evaluare/reevaluare active Wagner Invest
Evaluare/reevaluare active
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Economic:
Artilcole stiri grupate pe subiecte