Stiri de ultima ora

Ce se mai aude cu tezaurul românesc de la Moscova: ruşii manifestă o „schimbare de atitudine“ şi deschid accesul la documente

Ce se mai aude cu tezaurul românesc de la Moscova: ruşii manifestă o „schimbare de atitudine“ şi deschid accesul la documente
Economic
Rusia a schimbat componenţa părţii sale din comisia mixtă româno-rusă privind recuperarea tezaurului trimis de România, în 1917, în Imperiul Ţarist (şi niciodată recuperat), şi a transmis părţii române că cercetătorii români au acces liber la arhivele ruseşti privind tezaurul românesc, a declarat marţi Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR.

Comisia mixtă româno-rusă privind problema Tezaurului României trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial s-a întâlnit în 25-26 martie, după o pauză de zece ani.

Românii vor avea acces la documente

În şedinţele anterioare ale comisiei, BNR a transmis integral părţii ruse protocoalele bilingve, în franceză şi rusă, întocmite la depunerea aurului românesc în Rusia, cu semnăturile şi ştampilele de predare-primire.

„Acum partea rusă are de cercetat - nu ştiu ce mai cercetează, având în vedere că a semnat că a primit. Într-o trecută ediţie a comisiei mixte, partea rusă a recunoscut, citez: «Banca Naţională şi-a depus tezaurul de aur la Moscova»“, a spus reprezentantul BNR.

Ce s-a întâmplat cu Tezaurul

Tezaurul BNR, care cuprindea în special în jur de 97 de tone de aur, a fost trimis în 1917 în Imperiul Ţarist, pe atunci aliat al României în războiul împotriva Puterilor Centrale, pentru că România era în pericol să fie ocupată integral de către trupele inamice.

În urma înfrângerilor suferite de armata română pe front, Puterile Centrale - Germania, Austro-Ungaria şi Bulgaria - au ocupat Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, inclusiv Bucureştiul, iar guvernul se mutase la Iaşi şi mai controla doar Moldova în 1917.

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, următoarea etapă de cercetare în cadrul comisiei mixte este aflarea locului în care se află tezaurul, deşi acest aspect a devenit irelevant la 99 de ani după momentul transferului.

„Pe noi nu ne mai interesează unde este depus sau dacă mai există aurul. Există un contract între două state. Statul actual rus este moştenitorul obligaţiilor din Imperiul Ţarist. Deci nu este problema unde este aurul, ci există problema în care aurul s-a primit şi s-a semnat pentru primirea sa“, a afirmat Cristian Păunescu.

Surse avizate au declarat, pentru News.ro, că schimbarea de atitudine a părţii ruse în cadrul comisiei ruse i-a nedumerit pe negociatorii români, obişnuiţi, la precedentele şedinţe ale comisiei mixte, cu o atitudine opacă a ruşilor şi puţin dispusă la o evoluţie a negocierilor.

Deocamdată, negociatorii români încearcă să îsi dea seama dacă noua atitudine a ruşilor poate fi considerată un element pozitiv sau nu.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus