Stiri de ultima ora

Ce a înțeles Daniel Zamfir după întâlnirea cu Isărescu

Ce a înțeles Daniel Zamfir după întâlnirea cu Isărescu
Economic
Ce a înțeles Daniel Zamfir după întâlnirea cu Isărescu

În pofida asigurărilor date primite repetat marți de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit cărora dobânda ROBOR nu este manipulată sau fixată artificial de bancă și a explicațiilor date privitoare la modalitatea de stabilire a dobânzii, senatorul Daniel Zamfir rămâne convins că este ceva neînregulă cu dobânda. El a înlocuit marți termenul de manipulare cu cel de intervenție și înțelegere.

Referirea lui Zamfir pare a fi făcută la o declarație a lui Isărescu potrivit căruia Nicolae Cinteză, director pentru supraveghere în cadrul băncii naționale sună băncile care se împrumută la dobânzi peste cele la operațiunile lombard (în prezent 3,5%).

"Fiind numai interbancar, acolo se bat băncile, şi cu mâna pe inimă, pe cuvântul meu, şi cu verificări pe date, se bat până la o sutime de procent. Deci ele pot să variaze în jurul cotelor afişate, dar se bat până la o sutime.(...) Ideea că fac cartel, v-am spus, în ce condiţii fac cartel, dacă ajung cu dobânda la 3,50%, dar nu mai mult, am văzut pe cineva pledând că se duce dobânda la 10%. La 3,5%, dacă cineva se duce să se împrumute la 4%, îl sună domnul Cinteză imediat şi îl întreabă ce faci? Pui în pericol stabilitatea sistemului şi introduci panică pe piaţă? Deci 3,5% este maxim. Deci nu se pot cartela", a afirmat guvernatorul BNR.

Declarațiile lui Zamfir par a indica un minim progres în relațiile sale cu Banca Națională. Luna trecută acesta nu se sfia să acuze BNR de „manipulare” a ROBOR. „Am avut indicii clare că BNR s-a implicat în manipularea ROBOR, dovezi evidente”, spunea el la finele lunii ianuarie.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus