Stiri de ultima ora

Cât aur mai păstrează Fed pentru ţările lumii şi ce ţări şi l-au repatriat

Cât aur mai păstrează Fed pentru ţările lumii şi ce ţări şi l-au repatriat
Economic
Unul dintre cei mai importanţi gardieni ai aurului naţiunilor, Federeal Reserve Bank of New York (Fed), păstrează încă mari cantităţi de aur, rezerve ale zecilor de state care i l-au încredinţat încă din a doua jumătate a secolului trecut, numărul statelor diminuându-se însă, ca urmare a deciziilor de repatriere.

În 1963, în seiful principal al Rezervei Federale erau depozitate 13.000 de tone de metal preţios sub forma a 960.000 de lingouri, în numele a 70 de clienţi, în 1978 lista acestora a crescut la 85 de ţări, iar până la sfârşitul anilor 90, Fed a mai rămas cu 60 de clienţi.

În 2008, a existat o reducere foarte mare a bazei de clienţi, cu 50 de clienţi mai puţini faţă de 1978.

Motivul pentru care buncărele din New York erau pline de lingouri de aur este că majoritatea aurului deţinut de băncile centrale străine a fost cumpărat de la Trezoreria SUA, fiind aurul pe care Terezoreria l-a furnizat când băncile centrale şi-au convertit dolarii americani în lingouri de aur în timpul acestor tranzacţii, scrie Business Magazin, citat de Mediafax.

În 1991, în seifuri erau stocate aproximativ 315 milioane de unicii de aur, însă şase ani mai târziu, cantitatea a scăzut la 269 milioane unicii. Până în 2004, cantitatea de aur depozitat s-a redus la 226 milioane unicii.

În anul 2012, în sefiuri erau 212 milioane de unicii, anume aproximativ 6.700 de tone. În 2016, New York Fed păstra în custodie mai puţin de 6.000 de tone de aur, iar la sfârşitul lunii ianuarie, la Fed mai rămăseseră doar aproximativ 5.750 de tone din aurul national.

Fed nu dezvăluie identitatea clienţilor săi şi nici cât de mult aur deţin, dar în 2008 a dezvăluit că are 36 de clienţi străini.

Spre deosebire de alte bănci, New York Fed păstrează foarte puţin din aurul deţinătorului de aur suveran şi anume Trezoreria Statelor Unite.

Fed pretinde că păstrează 13,45 milioane unicii de aur în numele Trezoreriei SUA, însă cantitatea nu este de nici 4% din cele 261,5 milioane de unicii de aur pe care Trezoreria SUA susţine că le are.

Potrivit unui document al Congresului SUA din 2011, erau stocate 31.204 de bare de aur în 11 compartimente în seifurile speciale ale New York Fed.

Cel mai mare client extern al New York Fed este Fondul Monetar Internaţional cu o cantitate depozititată estimată la peste 2.000 de tone.

Următorul mare titular de aur a fost până în 2015, banca centrală a Germaniei, Deutsche Bundesbank, care la sfârşitul acelui an a raportat ca deţine 1.347,4 de tone în seifurile din Fed. După ce a adus o cantitate de 674 tone din aurul păstrat în străinătate, Budesbank mai păstra la New York 1.236 de tone de aur.

De asemenea, Banca d’Italia suţine că deţine o cantitate substanţială de aur la New York, de peste 1.000 de tone, aproape jumătate din rezervele sale.

Banca centrală olandeză, De Nederlandsche Bank, păstrează 190 de tone de aur la New York Fed, iar în 2014 a repatriat aproximativ 122 de tone din aurul său depozitat la New York Fed.

Printre alte bănci centrale se mai numără şi Risbank din Suedia (13,2 tone de aur sau 11% din rezervele sale totale), banca central a Finlandei ( 8,8 tone de aur sau 18% din reserve), Banca Greciei, Banca Reglementelor Internaţionale, Banca Centrală Europeană şi băncile din Afganistan şi Ghana.

Ce state şi-au repatriat rezervele de aur

În ultimii ani, tot mai multe state europene şi-au repatriat o parte din rezervele de aur, continuând trendul început în 2012, când Venezuela a anunţat că a repatriat 160 de tone de aur, în valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari.

”Aceste state au reechilibrat rezervele de aur, nu le-au repatriat integral. Spre exemplu, Olanda deţinea în afara ţării 90% din rezervele de aur, acum are 70%. Germania avea depozite în Franţa, SUA şi Londra. În Londra le-a lăsat, le-a repatriat doar pe celelalte. Ungaria şi-a repatriat întreaga rezervă, dar avea doar 3 tone de aur. Nimeni nu a adus în ţară un procent atât de mare din rezerva internaţională, aşa cum cere acum PSD. Excepţie face, desigur, Turcia. Dar acolo sunt alte probleme”, au spus pentru „Adevărul” surse avizate.

După „etapa Venezuela”, Bundesbank din Germania a cerut apoi returnarea a 300 de tone, iar FED a spus că va dura şapte ani pentru a face acest lucru. Banca centrală a Germaniei a anunţat, în 2017, că a finalizat programul de a repatria o parte din rezerva de aur a ţării, în valoare de aproape 31 mld. de dolari, pe care o ţinea depozitată la New York şi Paris. Rezerva de aur a Germaniei, evaluată la aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume ca mărime, după cea a SUA.

Anul trecut, Ankara a decis să aducă înapoi tot aurul său stocat în Rezerva Federală a Statelor Unite. În ultimii ani, Turcia a repatriat 220 de tone de aur din străinătate, iar 28,7 tone au fost aduse din SUA. Rezervele de aur ale Turciei sunt estimate la 564 de tone şi se ridică la aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Ungaria şi-a repatriat înreaga rezervă de aur depozitată în afara ţării – aproximativ 3 tone în valoare de 130 de milioane de dolari. Banca Naţională a Ungariei susţine că păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus