Stiri - Editia din date de 07-08-2018

Arhiva stiri din data de:
07-08-2018 Stiri de ultima ora din

Câştigul salarial mediu nominal net pe economie a crescut în iunie

Economic
În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu nominal brut acesta s-a situat în iunie 2018 la 4.527 lei, cu 0,7% mai mare decât în luna precedentă.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 108,4%. De asemenea, indicele câştigului salarial real a fost de 100,6% pentru iunie 2018 faţă de luna precedentă.

Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 195,0%, cu 1,2 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai 2018.

"În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an , menţionează INS.

În luna iunie 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în mai 2018 ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna iunie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi ca urmare a disponibilizării de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

"Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2018 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice", explică institutul.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 15,2% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii); între 4,5% şi 9,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), colectarea şi epurarea apelor uzate; între 1,5% şi 3,0% în transporturi pe apă, fabricarea echipamentelor electrice, activităţi de servicii anexe extracţiei, cercetare-dezvoltare.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: administraţie publică (-0,1%), sănătate şi asistenţă socială (-0,1%), respectiv învăţământ (-1,7%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare).Articole similare :
07
nov.
ins salariul mediu brut de 3305 lei in septembrie iar castigul mediu net de 2376 lei
Economic
Câştigul salarial mediu brut pe economie a crescut cu 0, 5 în septembrie faţă de luna anterioară, până la 3.305 lei, în timp ce valoarea netă s a situat la 2.376 de...

07
nov.
ins a publicat datele salariul mediu brut in romania a depasit 1000 de euro
Economic
În luna septembrie 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.482 lei, cu 0, 7 mai mare decât în luna august 2018, iar câştigul salarial mediu nominal net a...

09
feb.
castigul salarial mediu nominal net a crescut in decembrie 68 din cauza concedierilor angajatilor cu salarii mici
Actualitate
Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în decembrie 6,8%, din cauza concedierilor angajaților cu salarii mici Câştigul salarial mediu nominal brut a crescut în decembrie cu 6, 8 , la 3.662...

09
mai.
castigul salarial mediu nominal net a ajuns in martie la 2704 lei majorari de 223 in sanatate si de 184 in invatamant
Economic
Câștigul salarial mediu nominal net a ajuns în martie la 2.704 lei. Majorări de 22, 3 în Sănătate și de 18, 4 în Invățământ Câștigul salarial mediu nominal net a urcat cu...

11
ian.
salariu mediu net a crescut in noiembrie ce domeniu a primit cea mai mare majorare
Economic
Salariul mediu net a crescut în noiembrie 2018 cu 13, 3 , faţă de perioada similară din 2017, la 2.792 lei, ar indicele câştigului salarial real a fost de 109, 5 , informează INS....

comments powered by Disqus
Foto:

Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Economic:
Artilcole stiri grupate pe subiecte