Stiri de ultima ora

CALIN RANGU: ASF susţine tehnologiile inovatoare în interesul clienţilor financiari

CALIN RANGU:   ASF susţine tehnologiile inovatoare în interesul clienţilor financiari
Economic
"Autoritatea de Supraveghere Financiară consideră blockchain ca una din tehnologiile care vor schimba radical sistemul financiar şi îl vor aduce mai aproape de clienţi, va asigura o transparenţă, eficienţă şi încredere sporită.

Pentru toţi cei informaţi, blockchain este tehnologia viitorului. Apar în mod practic naţiuni e-nation, cum este Estonia, se vorbeşte la nivelul UE de e-union bazată pe blockchain.

ASF este un promotor al acestei tehnologii, ca o soluţie de a aduce noi servicii şi produse pentru consumatorii non-bancari, pentru o experienţă mai bună pentru clienţi la costuri mai mici.

Această tehnologie va susţine o piaţă mai stabilă în care drepturile şi interesele consumatorilor pot fi mai bine reprezentate.

InsurTech Hub al ASF se va transforma în FinTech Hub, urmând a acoperii toate pieţele financiare nonbancare, vom dezvolta un sandbox, un mediu de testare specific acestor noi tehnologii.

BVB deja dezvoltă un proiect bazat pe blockchain şi este în discuţii cu ASF pentru acesta.

La nivelul sistemului de asigurări promovăm utilizarea acestei tehnologii pentru smart-contract, registre distribuite, RegTech etc. La nivel global blockchain este propus pentru detectarea şi prevenirea fraudelor, pentru managementul dosarelor de daună, asigurări de sănătate şi reasigurări. Această tehnologie se corelează cu colectarea de date prin IoT (Internet of Things), de exemplu pentru daunele de locuinţe sau maritime. Dacă vorbim de smart-contracts, poliţele RCA se emit electronic, prin blockchain nu s-ar mai putea falsifica, ar fi disponibile oricărei părţi interesate, de exemplu poliţiei pentru verificare, dealerului auto când înscrii maşina, când eşti în străinătate etc., fără ca proprietarul să mai facă ceva. Implementarea soluţiilor blockchain ar putea susţine şi dezvoltarea asigurărilor de risc cibernetic, deoarece aceste soluţii vor permite evaluarea corectă a proceselor derulate prin această tehnologie şi să asigure un nivel de încredere necesar în subscriere.

Dacă înainte când se discuta de blockchain înţelegeam doar crypto-valute, în acest moment nu mai e cazul. Statisticile dovedesc ca 46% dintre implementările posibile sunt în domeniul financiar.

Blockchain reprezintă o tehnologie pentru dezvoltarea de sisteme mult mai eficiente şi de încredere pentru procesele de business ale companiilor, pentru o interacţiune prietenoasă cu clienţii, pentru a inova în folosul acestora.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus