Stiri de ultima ora

Cadrul legislativ lacunar e principala provocare la Fondul pentru Mediu

Cadrul legislativ lacunar e principala provocare la Fondul pentru Mediu
Economic
Identificarea tuturor contribuțiilor fiscale către Fondul de Mediu reprezintă în continuare o problemă majoră în rândul companiilor.

Actualizat: 12.09.2019 - 10:43

Fondul pentru mediu este format dintr-un set de taxe şi contribuţii, precum cele privind deşeurile şi poluarea, printre care e şi discutabila taxă auto. Prevederile acestea sunt în vigoare încă din anul 2005. 97% dintre respondenții la un sondaj EY consideră că actualul cadru legislativ nu e clar, nici corelat cu realitatea economică.

Au respondenţii siguranța că au identificat toate obligațiile către AFM? Doar 51% dintre ei au răspuns afirmativ. Numai 16% dintre participanții la sondaj consideră că, la o inspecție fiscală de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), nu li se vor impune sume de plată suplimentare.

„Actualul cadru legislativ privind Fondul pentru Mediu nu e clar, nici corelat cu realitatea economică.” EY

România liberă a constatat că, intrând pe site-ul AFM, nu găseşti o listă sintetică a taxelor şi contribuţiilor ce trebuie plătite, iar tema site-ului e depăşită.

Sondajul EY a relevat că, în contextul actual, automatizarea proceselor de determinare a taxelor la Fondul pentru Mediu e o necesitate. 82% dintre respondenți consideră că utilizarea unei aplicații IT i-ar ajuta să-și gestioneze mai eficient problema ambalajelor.

Importanța automatizării proceselor a fost semnalată de faptul că determinarea contribuțiilor e un exercițiu consumator de timp și resurse, iar identificarea bazei de calcul poate implica mai multe departamente și deținerea unor date și informații de natură tehnică, juridică sau fiscală.

31% dintre respodenţi folosesc în prezent o formă de automatizare în cadrul procesului de determinare, calculare și declarare a obligațiilor.

Dintre aceștia, 52% folosesc tabele Excel, 19% au o aplicație dezvoltată independent și dedicată doar calculului ambalajelor, iar 29% folosesc o aplicație integrată în sistemul actual de gestiune.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus