Stiri de ultima ora

BVB Rulaj de numai trei milioane de euro

BVB Rulaj de numai  trei milioane de euro
Economic
Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat un rulaj de doar 3,01 milioane de euro, în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, cu mult sub valoarea medie a acestui an, de 8,23 milioane de euro, în condiţiile în care, prin piaţa "deal" nu a fost derulat niciun transfer.

În raportul zilnic al societăţii, echipa de la Prime Transaction a notat: "Evoluţii preponderent ascendente pentru indicii Bursei de Valori Bucureşti. BET-NG este singurul coş de acţiuni care a scăzut, indicele sectorului energetic înregistrând un declin de 0,07%, în timp ce cea mai bună evoluţie a fost a indicelui BET-FI, care a urcat cu 0,48%.

Lichiditatea a coborât până la 14,35 milioane lei, emitentul cu cel mai mare rulaj fiind OMV Petrom (SNP), ce a cumulat transferuri de 3,5 milioane lei. Din indicele BET remarcăm evoluţia acţiunilor Purcari Wineries (WINE), cu un avans de 2,09%, în timp ce la polul opus regăsim acţiunile Alro Slatina (ALR), cu o scădere de 1,78%. Un emintent din afara indicelui BET care a ieşit astăzi (n.r. vineri) în evidenţă este IAR Braşov (IARV), titlurile companiei avansând cu 14,72% în urma propunerii unui dividend de 1,4015 lei/acţiune".

Practic, la preţul de închidere din data 9 mai (şedinţa anterioară propunerii conducerii companiei privind repartizarea profitului obţinut anul trecut) de 8,15 lei, randamentul dividendului oferit investitorilor de compania aeronautică este de 17,19%.

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNP, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,3855 lei, în scădere cu 0,52%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), al căror preţ de închidere din şedinţa de vineri a fost de 2,15 lei/titlu, în stagnare, valoarea tranzacţionată însumând 1,66 milioane de lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au coborât cu 0,68%, până la 11,66 lei, pe fondul unei valori transferate de 1,57 milioane de lei.

Transferurile cu titlurile Romgaz (SNG) s-au ridicat la 1,43 milioane de lei, într-o creştere cu 0,29%, până la 34,05 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 0,08%, în timp ce indicele compozit BET Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de acţiuni ale bursei noastre, s-a apreciat cu 0,1%.

Indicele BET--BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a cunoscut un avans de 0,41%, iar indicele extins BET-XT, a urcat cu 0,09%.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus