Stiri de ultima ora

BVB Reacţie modestă a bursei după alegerile europarlamentare

BVB Reacţie modestă a bursei după alegerile europarlamentare
Economic
Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut o reacţie modestă ieri, după ce cu o zi în urmă au avut loc alegerile europarlametare şi a fost votat referendum-ul pe justiţie, indicele BET marcând un avans de 0,65% într-o şedinţă în care lichiditatea s-a ridicat la 56,18 milioane de lei, peste valoarea medie zilnică înregistrată în acest an, de 39 milioane de lei.

Mai mult de o treime din rulajul zilei a fost dat de tranzacţiile realizate cu titlurile Romgaz (SNG), în condiţiile în care mâine este ultima zi în care se mai pot cumpăra acţiuni ale producătorului de gaze pentru a beneficia de dvidende.

Indicele financiar BET-FI a marcat cel mai slab parcurs al zilei, afişând o retragere de 0,81%, apărută pe fondul unei corecţii ex-dividend de 5,74% a acţiunilor SIF Oltenia (SIF5). Cu excepţia SIF5, toate componentele acestui coş de acţiuni au înregistrat creşteri modeste, de până la 0,5%.

Brokerii de la Prime Transaction au descris astfel parcursul de ieri a pieţei: "Evoluţii preponderent ascendente pentru indicii BVB. Valoarea tranzacţiilor a urcat până la 11,8 milioane euro, pe fondul unui rulaj crescut cu acţiuni SNG, care a asigurat peste 40% din lichiditate. Din cadrul indicelui BET remarcăm evoluţia pozitivă a titlurilor Sphera Franchise Group (SFG), care au crescut cu 3,17%, BRD - Groupe Societe Generale (BRD), ce au avansat 2,21% şi Banca Transilvania (TLV), ce au urcat cu 2,09%. La polul opus, două companii au scăzut cu peste un procent: MedLife (M), - 1,94%, şi Purcari Wineries (WINE), - 1,88%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNG, care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul unitar de 34,1 lei, în staganare, pe fondul unei valori transferate de 23,46 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile TLV, al căror preţ de închidere din şedinţa de ieri a fost de 2,2 lei/titlu, valoarea tranzacţionată de acţiunile instituţiei de credit însumând 16,44 milioane de lei.

Acţiunile FP au avansat cu 0,21%, până la 0,966 lei/unitate, pe fondul unei valori tranzacţionate de 6,81 milioane de lei.

Transferurile cu titlurile OMV Petrom (SNP) s-au ridicat la 5,56 milioane de lei, acţiunile emitentului încheind şedinţa la preţul de 0,369 lei/unitate, în creştere cu 0,27%.

Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,37%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a apreciat marginal cu 0,03%.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus