Stiri de ultima ora

Business compliance și necesitatea aplicării în companiile românești

Business compliance și necesitatea aplicării în companiile românești
Economic
Business compliance, sau politici interne, cum s-ar traduce în limba română este un subiect de noutate și de mare interes la noi în țară. Prin aplicarea acestor politici interne, companiile caută să dezvolte proceduri care să le protejeze în faţa posibilelor situaţii de fraudă, abuz sau de spălare a banilor, indiferent dacă acestea sunt intenţionate sau nu.

Avocat Maria Cristina Mitu, Partener Coordonator fondator al Casei de Avocatură Mitu și Asociații ne explică ce înseamnă acest concept de business compliance și necesitatea introducerii lui și în companiile cu capital românesc:

Un program de implementare a politicilor interne şi respectare a acestora presupune existenţa unui set intern de proceduri menite să împiedice acţiuni, atât ale conducerii societăţilor, cât şi ale angajaţilor fără funcţii de conducere, care ar putea da naştere unor suspiciuni ce ar putea conduce la anchetări interne sau mai grav sau chiar acţiuni civile sau penale.

Din păcate, din motive de cele mai multe ori legate de costuri, companiile au pus într-un plan secund aceste tipuri de activităţi de implementare a politicilor interne şi respectare a acestora care nu generează un venit vizibil imediat în schimb pe termen lung, un asemenea program reprezintă o investiţie pentru orice companie. 

Fiecare director ar trebui să îşi pună următoarea întrebare ce se întâmplă atunci când din cauza ignoranţei, compania nu se conformează normelor aplicabile sau din cauza lipsei de diligenta acordată în verificarea clientelei şi a salariaţilor, intervin pierderi de profit, sau mai rău, o anchetă penală? Răspunsul nostru ar fi prevenţia.

Nimeni nu poate proviziona costul pe care o companie îl poate suporta încălcării fără intenţie a normelor legale. Avem exemple multiple în ultimii ani de companii, în pondere covârşitoare cu capital românesc, afectate de anchete care au vizat nerespectarea normelor legale. Suntem convinşi că nişte politici interne clare implementate corect şi urmărite constant pot determina evitarea unor situaţii neplăcute pentru orice companie.

Apreciem că conducerea companiilor nu trebuie să omită derularea unui program de corporate compliance, al cărui impact global asupra cifrei de afaceri poate fi totuşi esenţial în anumite circumstanţe.

În principiu implica strategii anti money laundering, împotriva spălării banilor, mai precis un ansamblu de proceduri şi tehnici folosite mai ales la nivel European dar şi mondial pentru prevenirea spălării banilor. Aceste proceduri se referă la cunoaşterea de către toţi angajaţii companiei a politicilor interne dar şi la cunoaşterea clientului. 

Principalele elemente ale acestor proceduri ce se regăsesc şi în Directiva 2005/60/CE (AML), am dori să enumerăm următoarele tehnici pe care le găsim extrem de utile:

- Politica de cunoaștere și acceptare a clienților, prin care să se stabilească categoriile de clienți, în funcție de risc, precum și de monitorizare pe parcursul relațiilor profesionale; identificarea persoanei care reprezintă sau acționează în numele clientului și obținerea informațiilor pentru a se stabili dacă aceasta este autorizată/împuternicită în acest sens

- Conținutul măsurilor-standard și măsurile suplimentare de cunoaștere a clientului pentru fiecare categorie de clientelă; 
www.rfi.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus