Stiri de ultima ora

BURSELE DIN LUME Bursele de pe continent salută rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European

BURSELE  DIN LUME Bursele de pe continent salută rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European
Economic
• Cresc puternic acţiunile "Fiat Chrysler" şi "Renault"  

Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în condiţiile în care recentele alegeri parlamentare europene au arătat că partidele eurofile încă obţin rezultate bune, în pofida extinderii susţinerii formaţiunilor naţionaliste.

Acţiunile producătorului auto italo-american "Fiat Chrysler Automobiles" NV s-au apreciat cu 11,3%, la 12,75 euro, iar cele ale companiei franceze de profil "Renault" SA - cu 15%, la 57,47 euro. Fiat Chrysler a lansat o propunere de fuziune "transformativă" cu "Renault", compania italiană urmărind o tranzacţie prin schimb de acţiuni.

În acest context, titlurile companiei auto franceze "Peugeot" au consemnat un declin de 3,2%, la 19,92 euro.

Acţiunile grupului auto german "Volkswagen" AG au câştigat 1%, atingând 146 de euro. Presa germană informează că grupul intenţionează să producă baterii în Salzgitter, împreună cu startupul suedez Northvolt.

Titlurile retailerului german "Metro" AG au urcat cu 1,1%, la 14,04 euro. Cel puţin opt ofertanţi se pregătesc să depună oferte pentru un pachet majoritar de acţiuni la "Metro", conform unor surse citate de Reuters.

Acţiunile companiei energetice italiene "Enel" SpA au înregistrat un plus de 0,5%, la 5,82 euro. "Enel", prin divizia sa de energie regenerabilă "Enel Green Power" RSA, a început lucrările pentru construcţia parcului eolian Oyster Bay, cu o capacitate de aproximativ 140 MW, în municipalitatea Kouga din provincia Eastern Cape din Africa de Sud. Investiţia se ridică la 180 de milioane de euro.

Titlurile grupului petrolier francez "Total" SA au crescut cu 0,9%, la 48 de euro, deşi cotaţiile ţiţeiului erau în scădere. În acelaşi domeniu, acţiunile companiei anglo-olandeze "Royal Dutch Shell" Plc au consemnat un plus de 0,4% pe piaţa din Amsterdam, la 28,29 euro.

La ora 16.23 (ora României), indicele FTSE MIB al pieţei din Milano a crescut cu 1,7%, la 20.481,07 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,4%, la 5.339,24, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,6%, la 12.085,21.

Bursele americane au fost închise ieri, SUA sărbătorind Ziua Eroilor (Memorial Day).

• Curs mixt în Asia

Bursele din Asia au urmat un curs mixt ieri, în absenţa unor date noi privind evoluţia conflictului privind tarifele comerciale dintre SUA şi China.

Titlurile companiei japoneze TDK Corp., producător de dispozitive electronice, au câştigat 0,1%, atingând 7.440 yeni. Guvernul Japoniei a anunţat, ieri, că va adăuga industriile high-tech (de înaltă tehnologie) pe lista afacerilor în care este restricţionat acţionariatul străin în firmele nipone. Noile reglementări, care vor intra în vigoare de la 1 august, vin pe fondul sporirii presiunilor din SUA privind riscurile de securitate cibernetică şi transferurile tehnologice care implică China.

Acţiunile producătorului nipon de electronice "Matsushita Electric" Corp., deţinătorul brandului Panasonic, au înregistrat un plus de 0,4%, la 884 yeni, iar cele ale rivalului "Sony" Corp. - de 1,2%, la 5.423 yeni.

Titlurile grupului petrolier nipon "Inpex" Corp. au crescut cu 1,8%, la 920 yeni, iar cele ale "Japan Petroleum Exploration" Co. - cu 0,7%, la 2.320 yeni, deşi cotaţiile de pe piaţa de profil au urmat un curs negativ.

În acelaşi sector, acţiunile "China Petroleum & Chemical" Corp. au avut un preţ neschimbat pe piaţa din Hong Kong, de 5,62 dolari HK, în timp ce acţiunile "PetroChina" Co. au scăzut cu 0,2%, la 4,48 dolari HK.

Titlurile societăţii petroliere australiene "Woodside Petroleum" Ltd. s-au apreciat cu 0,3%, la 35,79 dolari australieni, iar cele ale "Santos" Ltd. au stagnat la 6,98 dolari australieni.

Indicele S&P/ASX 200 al Bursei din Sydney a scăzut cu 0,06%, la 6.451,90 puncte, Hang Seng al celei din Hong Kong - cu 0,2%, la 27.288,09, Nikkei 225 al pieţei din Tokyo a urcat cu 0,3%, la 21.182,58.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus