Stiri de ultima ora

Bursa romaneasca face istorie, dar intrebarea de sute de milioane de euro ramane in aer: De ce ne-a promovat FTSE?

Bursa romaneasca face istorie, dar intrebarea de sute de milioane de euro ramane in aer: De ce ne-a promovat FTSE?
Economic
Argumentul CEO-ului BVB, Adrian Tanase, este ca valoarea tranzactiilor cu actiuni este cea care a crescut si care, in final, ar fi dus la promovare.

“Lichiditatea a fost imbunatatita: valoarea medie zilnica de tranzactionare pe segmentul de actiuni este mai mare decat anul trecut. Am facut tot ce s-a putut face in acest timp extrem de scurt pentru a indeplini toate criteriile necesare acestui upgrade”, a declarat Adrian Tanase.

Seful bursei nu se inseala, insa cresterea cu nici 3% a valorii medie a tranzactiilor facute cu actiuni indica mai degraba o promovare fortata a pietei romanesti. (vezi tabelul)

“La nivelul intregii piete de capital, viteza de rotatie a tranzactiilor (unul dintre principalii indicatori de lichiditate) a scazut de la 4.9x in ianuarie-august 2018, la 4.1x in ianuarie-august 2019, in timp ce viteza de rotatie a tranzactiilor efectuate pe segmentul de actiuni s-a imbunatatit de la 3.9x in perioada ianuarie-august 2018, la 4x in perioada ianuarie—august 2019”, remarca Nicolae Luca Cristian, analist in cadrul casei de brokeraj Tradeville, care vine astfel in sustinerea ideii ca, “pe hartie”, BVB avea argumente in favoarea indeplinirii criteriului de lichiditate.

Si totusi, care sunt avantajele promovarii?

Unul dintre cele mai importante efecte pozitive ale intrarii BVB in liga pietelor emergente este reprezentat includerea pietei intr-o zona bursiera de calitate crescuta, considera Alin Brendea.

Piata locala isi va putea „vinde” marfa intr-o locatie mai buna, catre clienti mai potenti financiar. Evident va depinde de stiinta de a vinde si de cantitatea de marfa pe care o avem pentru a beneficia cu adevarat de acest upgrade. Piata romaneasca ajunge la nivelul la care nu mai poate fi ignorata, insa acest lucru nu este, in sine, suficient pentru a vedea infuzii majore de capital si interes pentru actiunile locale.

- Alin Brendea, director general adjunct, Prime Transaction

De cealalta parte, CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti spera ca managerii companiilor private si de stat nu se vor mai speria atunci cand vine vorba despre posibilitatea listarii.

Imi doresc ca noul statut sa deschida ochii cat mai multor manageri din companiile private si de stat si sa priveasca bursa ca pe un mediu eficient prin care isi pot finanta dezvoltarea afacerilor.

- Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti

Banii care vor veni pe bursa ramane insa principalul avantaj palpabil al promovarii BVB, chiar daca efectele sunt asteptate mai degraba pe termen lung.

Vom vedea si o crestere a lichiditatii pe BVB dupa acest anunt, insa nu imediat. Investitorii institutionali vor trebui sa isi recalibreze portofoliile in urmatoarele 12 luni.

- Cristian Agalopol, head of capital markets pentru Europa Centrala si de Est in cadrul Citi

BVB si brokerii nu ar trebui sa se astepte la o ploaie cu bani. In cel mai fericit caz, cateva sute de milioane de dolari

O buna parte din marile fonduri de investitii internationale, cu focus pe pietele emergente, investesc pasiv, adica plasamentele sunt realizate urmarind componenta unor indici recunoscuti la nivel global, precum cei stabiliti de FTSE. Includerea Romaniei in acesti indici ar duce automat la indreptarea unor fluxuri de capital de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro catre piata locala.

Anul trecut, analistii casei de brokeraj Wood&Co., au analizat o promovare similara a pietei de capital din Pakistan (promovata la statutul de emerging market de catre MSCI – o agentie care are un cuvant mult mai greu de spus decat FTSE in privinta felului in care sunt directionate fluxurile internationale de capital).

In septembrie anul trecut, Pakistan avea o pondere de 0,07% in cadrul Indicelui MSCI Global EM. Pentru comparatie, anuntul din prezent al FTSE prevede ca Romania va avea o pondere de 0,085% in indicele FTSE Emerging (Large/Mid).

“Daca Romania este promovata, piata locala ar trebui sa inregistreze intrari de bani cel putin din partea fondurilor pasive de investitii. Estimarea noastra este ca piata de capital romaneasca ar inregistra intrari de aproximativ 200 mil. dolari, in cazul unei promovari din partea MSCI. Daca vorbim de o promovare din partea FTSE, cifra s-ar imparti la 2,5 (80 mil. dolari)”, declara pentru wall-street.ro, la acea data, Pawel Wieprzowski, equity strategist in cadrul Wood&Co.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus