Stiri de ultima ora

Bulgaria susţine candidatura lui Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european

Bulgaria susţine candidatura lui Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european
Economic
Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, într-o evidentă modificare de optică la Sofia, în urma schimbărilor intervenite la Bruxelles, relatează bTV şi agenţia Novinite.

Actualizat: 22.07.2019 - 12:07

Novinite notează că, la primul vot asupra candidaturii Laurei Kovesi, ambasadorul bulgar pe lângă Uniunea Europeană a fost împotrivă şi că anunţul premierului bulgar a venit după ce acum câteva zile s-a înţeles că guvernul francez va susţine de asemenea candidatura procurorului din România.

Boiko Borisov (GERB, conservator), a explicat că Laura Codruţa Kovesi "are sprijinul nostru, dar nu era necesar să-l declarăm în avans, aşa cum face opoziţia".

Bulgaria a aşteptat o decizie a Partidului Popular European (PPE) asupra unui candidat comun şi de aceea nu şi-a anunţat oficial favoritul, a consemnat BTA.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, prilej cu care acesta i-a transmis că Franţa va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi la conducerea Parchetului European.

Potrivit articolului 14 al Regulamentului privind Biroul Procurorului Public European (EPPO), "Parlamentul European şi Consiliul vor numi de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul va lua o decizie prin majoritate simplă". Numirea procurorului-şef european se face prin co-decizie de către Parlamentul European şi Consiliul UE.

Parisul îl susţinea pe candidatul francez, Jean Francois Bohnert, dar după audierea candidaţilor şi votul din comisiile PE, Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă drept candidatul favorit al Parlamentului pentru şefia EPPO.

Cu câteva zile în urmă, menţionează Novinite, unele media au relatat că Bohnert a fost nominalizat pentru un alt post important în Franţa şi va renunţa la cursă. El a afirmat însă că nu se retrage.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus