Stiri de ultima ora

Breaking. Curs valutar. Leul a fost atacat. Care este cea mai mare frică a guvernatorului Mugur Isărescu

Breaking. Curs valutar. Leul a fost atacat. Care este cea mai mare frică a guvernatorului Mugur Isărescu
Economic
Leul a fost atacat, săptămânile trecute, când cursul valutar a urcat de la 4,72 lei/euro la 4,76 lei/euro. A spus-o chiar guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la audierile la care a fost convocat la comisia economică a senatului.

Ultima ora

Leul a fost atacat, nu o singură dată, iar BNR a făcut  ce a putut pentru a menţine relativ stabil cursul valutar.  Aata reiese din declaraţiile guvernatorului Mugur Isărescu, făcute în faţa senatorilor. El mai recent, spune oficialul BNR, un atac a avut loc când euro a urcat, peste noapte, de la 4,72 lei la 4,76 lei.

“Noua cel mai mult de e frica de un atac noaptea. Si asta s-a intamplat cand s-a dus de la 4.72 la 4.76”, a spus guvernatorul. Potrivit acestuia, BNR nu poate să intervină chiar mereu vânzând valută din rezrvă, pentru că în acest fel şi-ar pierde credibilitatea. 

“Vreţi dobânzi mici? Reduceţi deficitele”. Și alte declaraţii importante despre ROBOR, de la “comisia Zamfir”

-Cotaţiile la 3 luni nu sunt manipulate şi nu sunt false. Acolo se fac si operatiuni la termen. Legatura ROBOR cu creditul s-a facut din 2010 cand, a a părut o Directiva europeana care solicita ca partea variabila sa fie legata de o dobanda de piata. Din 2010 s-a gasit acest indice. S-a discutat cu Protectia Consumatorului, nu am decis doar noi. Piata functioneaza 8 ore. Si in cael sfert de ora se face un fixing. Spunem ca fixingul e corect deoarece Romania este una din cele 3 tari europene unde fixingul se face pe baza unor cotatii ferme. In restul zilei au loc tranzactii care se situează in jurul acestor tranzactii. Exista arhiva BNR si se pot verifica aceste date. Tranzactiile se fac nu la o singura dobanda. Exista ROBOR la o zi, la o saptamana, la o luna, la 3 luni, la 6 luni...fiecare cu alt nivel de cotaţie. La unele se fac tranzactii zilnice, la altele nu. Dar asta nu inseamna ca sunt fictive! 80% din tranzactii se fac la termen de o zi, 2 zile şi o saptamana.

- D-le presedinte, cum va spuneam, piata este doar intre banci. Si aveti cuvantul meu ca se bat pana la o sutime de procent. Ca daca un trezorier pierde, il trage managerul de ureche! Iar dacă trece de 3.5%, il suna Cinteza pe seful bancii si-l ia la intrebari! Dar confuzia vine din faptul ca se iau cifrele de la termenu de o zi si se compara cu cele de la 3 luni. Va garantez ca nu e nicio manipulare! Piata functioneaza foarte bine! Intrebarea e de ce s-a luat ca referinta dobanda la 3 luni. Si va raspund: pentru ca s-a considerat ca aceea e cea mai stabila! Are cea mai mica volatilitate!
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus