Stiri de ultima ora

Borc, noul ministru al Economiei: Când m-a sunat Cioloş, am crezut că-i o farsă de-a lui Buzdugan. Ştiam cine este, dar nu ne cunoscuserăm niciodată

Borc, noul ministru al Economiei: Când m-a sunat Cioloş, am crezut că-i o farsă de-a lui Buzdugan. Ştiam cine este, dar nu ne cunoscuserăm niciodată
Economic
Costin Borc, ministrul Economiei, despre măsurile care ar putea aduce României dezvoltarea economică 

Costin Borc, noul ministru al Economiei, a povestit la Adevărul Live cum a primit propunerea de a prelua portofoliul Economiei şi funcţia de vicepremier, primind un telefon de la premierul Dacian Cioloş şi crezând, într-o primă instanţă, că este o farsă de genul celor făcute în emisiunea „Farsele lui Buzdugan“.

„Am ajuns ministru printr-un joc al întâmplării, aş putea spune aşa. M-a sunat domnul prim-ministru, vineri, 13. Poate pentru unii o zi de 13 este o zi nefastă, pentru mine a fost o zi foarte fastă. Eram în fabrica noastră din Medgidia (compania CRH, care a cumpărat o parte din activele Lafarge şi Holcim). Ştiţi că am fost până acum două săptămâni director general al Lafarge România, mai apoi CRH România. Încercam să văd împreună cu colegii mei dacă tot ceea ce trebuie ca unul dintre proiectele pe care le avem acum să fie terminat cu bine până la sfârşitul anului şi, în jurul prânzului, mă sună cineva: «Bună ziua, domnul Borc?», «Da», «Puteţi vorbi?», «Da», «Sunt Dacian Cioloş şi aş vrea să vorbesc puţin cum dumneavoastră». Nu vă ascund că, fiind un fan al emisiunilor lui Buzdugan (n.r. - emisiunea „Farsele lui Buzdugan“) când eram mai tânăr, am avut o secundă de strângere, de ezitare, «De ce mă sună pe mine domnul Cioloş?»“, a povestit noul ministru al Economiei. 

El a mai spus că i-a cerut premierului un timp de gândire privind propunerea făcută, înţelegând totodată timpul scurt în care Cioloş trebuia să anunţe componenţa Guvernului.  

„Am avut o discuţie foarte bună cu dânsul la telefon, i-am cerut puţin timp de gândire, înţelegând constrângerile dumnealui pentru că seja anunţase că o să anunţe Guvernul sâmbătă sau duminică. Ne-am văzut în seara aceea, a fost o întâlnire foarte foarte bună, cred că ne-am plăcut reciproc de prima dată şi am acceptat propunerea dumnealui de a face parte din echipa dânsului“, a spus Borc.

Noul ministru al Economiei a spus că a fost pentru prima dată când a purtat o discuţie cu Cioloş şi, ulterior, a avut o întâlnire cu acesta. „Ştiam cine este domnul Cioloş, evident, reputaţia dumnealui este una foarte bună, dar nu ne cunoscuserăm niciodată“, a mai spus Borc.

Costin Grigore Borc a lucrat în ultimii 15 ani pentru producătorul de materiale de construcţii Lafarge, în România şi în alte ţări, şi este fostul şef de cancelarie al premierului Radu Vasile. Costin Borc a fost prima persoană nominalizată de Cioloş pentru postul de ministru.

În vârstă de 50 de ani, Costin Grigore Borc este licenţiat al Universtităţii Politehnica din Bucureşti, în Inginerie Energetică (1989), obţinând ulterior o diplomă de master şi doctoratul la Universitatea din Wiscounsin Madison (1997 şi 2001). În cadrul acestei instituţii, a fost şi asistent universitar pentru o perioadă de cinci ani, între 1995 şi 2000.

În perioada 1991 - 1994, Grigore Borc a fost asistent special al preşedeintelui PNŢCD, Corneliu Coposu şi, ulterior, între 1998 - 1999, Şeful Cancelariei Primului-Ministru Radu Vasile, în timpul mandatului de preşedinte al lui Emil Constantinescu.

El a lucrat şi ca inginer la Institutul Hidrologic şi IPROMET SA.

În iunie 2000, devine Project manager la Lafarge Ciment, în Kansas, Missouri, în Statele Unite ale Americii. Borc revine în România în 2002, ca director general al Lafarge Agregate Betoane SA. În perioada 2006-2008, el a fost directorul de strategie al Lafarge Ciment în Franţa, iar din 2008 şi până în 2013 a fost director general al Lafarge Serbia. Din 2013, el a revenit ca director general al sucursalei din România a Lafarge, actual CRH, perioadă în care a fost şi preşedintele Consiliului de Administraţie.

Articole similare :
comments powered by Disqus