Stiri de ultima ora

Banii înapoi. Sute de mii de români trebuie să returneze primele obţinute prin băncile pentru locuinţe

Banii înapoi. Sute de mii de români trebuie să returneze primele obţinute prin băncile pentru locuinţe
Economic
Câteva sute de mii de români care au încasat prime prin băncile pentru locuinţe vor fi obligaţi să dea banii înapoi, a declarat marţi premierul Ludovic Orban.

Este vorba despre 700.000 de persoane care trebuie să returneze primele încasate. Prin acest program de creditare-economisire pentru o locuinţă, prima de stat acordată era de 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an.

Ludovic Orban a declarat însă că această situaţie este inacceptabilă. „Sunt puse nişte bănci să execute în numele statului nişte cetăţeni. Este o anomalie care mi se pare inacceptabilă”, a spus el, în şedinţa de Guvern. 

Decizia a fost luată după ce un control al Curţii de Conturi a constatat că primele au fost alocate necuvenit.

Anul trecut, la începutul lunii octombrie, fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici dorea să dea Ordonanţă de Urgenţă ca sumele încasate de clienţii băncilor pentru locuinţesă fie exonerate de plată. Proiectul nu a fost niciodată adoptat, pentru că Guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiune. Teodorovici spunea atunci: „Dacă trece moţiunea, vă garantez că alt guvern nu va mai aproba acest proiect de OUG care rezolvă problema unor clienţi ajunşi în această situaţie din vina altor instituţii”.

Ce a descoperit Curtea de Conturi

În 2015, Curtea de Conturi a acuzat BCR Banca pentru Locuinţe şi Aedificium Banca pentru Locuinţe SA (fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinţe) că nu au respectat legea atunci când au acordat primele de stat şi unor beneficiari care nu au folosit sistemul bauspar pentru contractarea unui credit. Sistemul presupunea că o persoană economiseşte pentru o perioadă de cel puţin cinci ani, după care este eligibilă pentru un credit pentru achiziţia, construcţia sau îmbunătăţirea unei locuinţe, în condiţii mai avantajoase de dobândă decât cele de la nivelul pieţei. 

În adresa înaintată instanţei, Curtea de Conturi arăta că de primă ar fi beneficiat şi persoanele sub 18 ani, care nu aveau vârsta legală pentru a contracta un credit, dar şi cele înaintate în vârstă, care ar fi depăşit vârsta maximă acceptată în normele de creditare, inclusiv mai mulţi membri ai aceleaşi familii. Astfel, aceste depuneri nu ar fi avut scopul de a rezulta în contractarea unor credite, ci doar a obţinerii subvenţiei de la stat, în condiţiile în care, arată Curtea de Conturi, BCR BpL acordase doar 2.900 de împrumuturi la 185.000 de contracte încheiate. Suma imputată de Curtea de Conturi BCR BpL era de circa 60 de milioane de euro la acel moment.

Spre finalul lunii iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat împotriva BCR Banca de Locuinţe. BCR câştigase, pe fond, litigiul cu Curtea de Conturi – judecat la Curtea de Apel – însă Înalta Curte a întors decizia în recurs. Grupul austriac Erste, acţionar majoritar al BCR, anunţase deja că a constituit un provizion de 230 de milioane de euro. 

BCR Banca pentru Locuinţe transmitea însă că a respectat legea în totalitate şi sublinia faptul că „rapoartele de constatări nejustificate ale Curţii de Conturi afectează în mod nedrept clienţii”, dar şi că „decizia va submina funcţionarea pieţei de economisire-creditare şi potenţial viabilitatea întregului sistem bauspar din România”. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus