Stiri de ultima ora

Banca lui Vladimir Putin emite obligaţiuni în lei

Banca lui Vladimir Putin emite obligaţiuni în lei
Economic
Banca Internaţională de Investiţii, instituţie care finanţa în trecut Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER) - creat la iniţiativa URSS în 1949 ca echivalent al OECE (Organizaţia Europeană pentru Cooperare Economică), la care încă este guvernator Eugen Teodorovici, a anunţat că va emite obligaţiuni în lei.

„Bursa de Valori Bucureşti (BVB) informează că joi, 7 noiembrie, va intra la tranzacţionare o nouă emisiune de

obligaţiuni International Investment Bank (IIB22). Titlurile au cu o maturitate de 3 ani şi o dobândă fixă de 3,98% pe an plătibilă anual. Emisiunea cuprinde 50.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 10.000 de lei, ceea ce înseamnă o valoare totală de 500 milioane lei (105 milioane euro)”, se arată în anunţ.

Fondurile obţinute de către IIB vor avea ca destinaţie finanţarea portofoliului de credite existent şi a noilor împrumuturi acordate statelor membre ale Uniunii Europene şi, respectiv, pentru refinanţarea datoriilor.

Obligaţiunile IIB22 au fost cumpărate de 18 investitori instituţionali (bănci, administrator de fonduri, fonduri de pensii, asigurători şi fonduri mutuale). Investitorii offshore au reprezentat aproximativ 12% din emisiune. În urma acestei tranzacţii, piaţa de capital din România este în prezent cea mai mare piaţă de pe care IIB a atras finanţare (44% din totalul finanţării pe termen lung), iar datoria în lei are cea mai mare pondere (27%) defalcate pe moneda în care au fost emise obligaţiunile.

Emisiunea a fost intermediată de BT Capital Partners, divizia de investment banking şi pieţe de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania (TLV), alături de ING Bank – Sucursala Bucureşti.

IIB este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. Cei nouă membri/acţionari ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.

Fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici,  este, din toamna anului trecut, guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii. Numirea lui Teodorovici s-a făcut în data de 15 noiembrie 2018, în subordinea lui fiind Cucu Boni Florinela, director general în Ministerul Finanţelor din România şi Iacobescu Oana Beatrice, director în cadrul MFP.  
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus