Stiri de ultima ora

AVERTISMENT: Tratamentele prescrise greşit sporesc rezistenţa la antibiotice

AVERTISMENT: Tratamentele prescrise greşit sporesc rezistenţa la antibiotice
Economic
Erorile în prescrierea tratamentelor nu fac rău doar pacienţilor, ci sporesc şi rezistenţa la antibiotice, a avertizat vineri directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul World Patient Safety Summit, desfăşurat la Londra.

Ultima ora

Rezistenţa antimicrobiană apare atunci când bacteriile suferă transformări care fac medicamentele - în acest caz antibioticele - ineficiente.

Problema a devenit una globală în ultimii ani, existând avertismente că omenirea s-ar putea confrunta cu o apocalipsă post-antibiotice şi cu finalul medicinei moderne dacă nu sunt luate măsuri.

Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus: Erorile de tratament nu fac rău doar pacienţilor, ci pot spori şi rezistenţa la antibiotice.

Recent, OMS a publicat primul raport global al sistemului de supraveghere antimicrobiană GLASS, iar descoperirile sunt alarmante. În unele ţări, până la 82% din infecţiile bacteriene sunt rezistente la cel puţin unul dintre antibioticele cel mai des folosite, a spus Ghebreyesus.

Erorile de tratament sunt parte din această problemă. Atunci când antibioticele sunt prescrise în mod greşit sau nu sunt administrate corect, nu doar pacientul este în pericol, ci suntem cu toţii.

Dacă antibioticele îşi pierd eficacitatea, atunci proceduri medicale precum chirurgia intestinului, cezarienele, artroplastiile şi chimioterapia ar putea deveni prea periculoase pentru a fi realizate.

Ministrul britanic al sănătăţii, Jeremy Hunt, a atras de asemenea atenţia, în cadrul summitului, asupra erorilor de tratament.

Potrivit unei cercetări realizate de ministerul condus de Hunt, peste 200 de erori de tratament sunt făcute în serviciul naţional de sănătate britanic (NHS) în fiecare an.

Erorile de acest fel, printre care se numără şi prescrierea unui tratament greşit, ar putea contribui la decesul a aproximativ 22.000 de pacienţi anual în Anglia, potrivit studiului.

Jeremy Hunt spune că studiul arată că erorile de tratament sunt o problemă mai importantă decât se crede de obicei şi cauzează probleme şi decese care pot fi prevenite în totalitate .

Ghebreyesus a spus în cadrul summitului că erorile de tratament au un cost estimativ de 42 de miliarde de dolari în fiecare an.

Articole similare :
comments powered by Disqus