Stiri de ultima ora

Avertisment pentru Liviu Dragnea! Scenariu dramatic pentru liderul PSD. Ce-l așteaptă. "E ultima lui șansă"

Avertisment pentru Liviu Dragnea! Scenariu dramatic pentru liderul PSD. Ce-l așteaptă. E ultima lui șansă
Economic
Liviu Dragnea este precum pisica cea cu nouă vieți. A reușit să supraviețuiască puciurilor puse la cale împotriva lui, însă acest lucru a șubrezit PSD și economia. "Cred că este ultima șansă pe care o mai are pentru a salva de la prăbușirea partidului. O remaniere care ar trebui să-l vizeze mai puțin pe Tudorel Toader, ministru Justiției, despre care putem avea multe păreri, numai că-i incompetent nu, și mai mult pe ministrul Economiei Dănuț Andrușcă", este de părere jurnalistul Dan Andronic, care face o analiză corectă și totodată tristă a momentului.

Ultima ora

"România pare că a intrat într-o vrie totală. Se schimbă prin OUG ceea ce de-abia fusese schimbat cu mare tamtam, Legile Justiţiei, iar paradoxul nu este dat de faptul că cei de la PSD-ALDE sunt cei care schimbă ceea ce au modificat, ci faptul că nimeni nu scoate un cuvinţel, că nu se vede nici un #rezist indignat care să îndemne la manifestaţie.

O tăcere suspectă învăluie această mişcare, toată lumea fiind mult mai preocupată de soarta Elenei Udrea şi a Alinei Bica decât de modul în care sunt ameţite „curajoasele” intenţii ale lui Liviu Dragnea. Nimeni nu vrea (încă) să recunoască că lupta cu StatulParalel devine o bătaie cu perne la ceas de seară într-un internat de băieţi.

De unde vine această bălmăjeală permanentă? Din lipsă de strategie, din cauza lipsei de curaj sau a presiunilor externe? Cel mai probabil este vorba despre calitatea celor care au ajuns să conducă România. Principiul meritocraţiei (atât cât îşi făcuse loc în societăţile de stat) a fost înlocuit cu cel al supuşeniei absolute şi cu o împărţire a funcţiilor după modelul fanariot. Capitulaţiile otomane au fost înlocuite cu tratatul de aderare, iar în loc de Istanbul ne închinăm la Bruxelles, fiind gălăgioşi, dar atenţi să nu întindem prea mult coarda independenţei. Pe acelaşi principiu s-a tranzacţionat şi eşecul referendumului pentru definirea familiei în Constituţie.

Aceste lucruri răzbat destul de greu, dar lovitura care i-a fost dată lui Adrian Țuţuianu, unul din semnatarii scrisorii de revoltă, de către Liviu Dragnea s-a întors împotriva preşedintelui PSD. Pentru că în stilul său bombastic şi lăudăros, în înregistrările scurse în presă, Adrian Țuţuianu a făcut cea mai usturătoare analiză a guvernării.

„Era pe vremea comuniştilor o vorbă: „Fie prostul cât de prost, mintea vine după post„”. Aşa a grăit Adrian Țuţuianu, unul din liderii PSD, într-o „informală” cu primarii şi activiştii de partid strânşi pentru desluşirea hotărârilor Comitetului Executiv al partidului. Înregistrarea ne-a amuzat şi ne-a oripilat deopotrivă. Adrian Țuţuianu nu realiza că se afla în aceeaşi categorie cu cei pe care-i judeca atât de aspru. Părea o dovadă de naivitate în materie de politică şi de prostie în comunicare. Dar pe undeva simţeam că Adrian Țuţuianu spunea şi lucruri corecte.

De fapt, era o sinteză a gândirii strategice care domină la ora actuală principalul partid de guvernământ, aflat în chinurile facerii unei remanieri. Cred că este ultima şansă pe care Liviu Dragnea o mai are pentru a salva de la prăbuşire partidul. O remaniere care ar trebui să-l vizeze mai puţin pe Tudorel Toader, ministru Justiţiei, despre care putem avea multe păreri, numai că-i incompetent nu, şi mai mult pe ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă. Care ar trebui să aducă oameni competenţi în locul oamenilor de paie puşi de baronii locali ca răsplată pentru susţinerea din interiorul partidului.

Dănuţ Andruşcă este exemplul perfect pentru modul în care a fost constituit acest guvern. Un personaj care se poate lăuda că are mai multe terenuri decât conferinţe de presă sau luări de cuvânt în parlament decide ce se întâmplă în economia românească.

Din 1990 încoace nu am văzut un ministru al Economiei de la care să nu afli nimic, care să nu aibă nici măcar o prezentare a strategiei de dezvoltare, să dea un interviu, sau măcar o declaraţie. În schimb, a intrat în imaginarul pesediştilor ca un act ratat. Până şi senatorul PSD Țuţuianu îl dădea ca exemplu în celebra sa expunere pe ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, despre care afirma că „este atât de prost încât nu poate asculta mai mult de cinci minute când vorbeşte cineva cu el”, iar singura lui legătura cu economia „este faptul că a avut o vulcanizare”. Nu pot să nu-i dau dreptate! Și cu toate astea remanierea s-ar putea să-l ocolească pentru că are proptele puternice în partid, de la Neamţ, Iaşi sau mai ştiu eu de unde.

Când piaţa bursieră externă se contorsionează, dobânzile cresc, iar preţul petrolului o ia în sus, singura preocupare a lui Liviu Dragnea este să supravieţuiască. Știind exact că există riscul de a transforma economia românească într-un monstru identic cu cel din anii ’90, când numărul angajaţilor de la stat îl depăşea pe cel din zona privată, iar salariile erau mai mari, continuă să ia măsuri aberante din punct de vedere strategic. Știe că urmează o implozie, dar nu pare să-i pese. Orizontul său se reduce la problemele personale, iar acolo soarta României nu are loc.

Cea mai simplă dovadă o reprezintă cel mai savuros pasaj din „confesiunile” lui Adrian Țuţuianu: „Noi ne-am comportat ca un partid de maimuţe. Schimbarea a trei prim-miniştri a fost o tragedie pentru partid. Schimbarea unor miniştri, o tragedie. Calitatea Guvernului, o tragedie”. Știu că sună ca-n Caragiale, dar nu putea să fie exprimată mai bine o realitate politică. PSD a devenit un partid de „maimuţe”, iar România s-a transformat în „Planeta” lor.", scrie Dan Andronic într-un editorial pentru Evenimentul Zilei .
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus