Stiri de ultima ora

Autostrada Transilvania va trece peste un sat

Autostrada Transilvania va trece peste un sat
Economic
Un nou hop în construcţia autostrăzii Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Borş: procedura de expropriere privind trei loturi în lungime de aproximativ 37 km. Pentru un lot din autostradă este necesară exproprierea în vederea demolării a şase case.

Un tronson din autostrada Transilvania trece peste satul Bogata din judeţul Mureş. O problemă a proiectului de autostradă Braşov-Cluj-Borş, pe porţiunea Târgu Mureş-Câmpia Turzii, este exproprierea şi relocarea utilităţilor. Cristian Becheru, reprezentantul antreprenorului italian Astaldi SPA, liderul asocierii Astaldi SPA – Max Boegl Romania SRL – Astalrom SA – Consitrans SRL, constructorul lotului de autostradă Iernut - Cheţani, ne-a explicat că s-a construit un pod provizoriu peste râul Mureş, s-au realizat mai multe lucrări temporare şi un drum tehnologic pentru construcţia celor aproximativ 18 km de autostradă. „Este o problemă majoră cu demolarea unor imobile care împiedică construcţia autostrăzii Târgu Mureş-Câmpia Turzii, lotul Iernut-Cheţani. Aceste case sunt o problemă pentru construcţia viaductului din zona Bogata. Autostrada A3 va trece pe deasupra caselor din Bogata“, ne-a explicat Cristian Becheru. Casele aflate pe aliniamentul autostrăzii Transilvania sunt expropiate conform Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional.

„Nu avem autorizaţie de demolare pentru aceste case. Primăria din localitatea Bogata este cea care eliberează această autorizaţie de demolare pentru casele aflate pe alinimentul lotului de autostradă Iernut-Cheţani“, ne-a explicat Becheru.

Viaductul care traversează localitatea Bogata trece şi peste Mureş

Potrivit reprezentantului firmei Astaldi, viaductul, în lungime de de peste 500 m, trece de două ori peste râul Mureş. Gheja este o localitate componentă a oraşului Luduş din judeţul Mureş unde se construieşte un alt viaduct în lungime de aproximativ 300 m. „Trebuie relocate mai multe utilităţi, conducte de gaze, canalizare şi cabluri de energie electrică. Avem de relocat o conductă Transgaz în lungime de aproxiamtiv 1,5 km. Câteva luni din proiect înseamnă obţinerea avizelor, arheologia şi relocarea utilităţilor. Trebuie să se schimbe legea, totul trebuie să fie foarte clar, mă refer la exproprieri, utilităţi şi arheologie“, ne-a mai declarat Cristian Becheru, reprezentantul antreprenorului italian Astaldi SPA, liderul asocierii Astaldi SPA – Max Boegl Romania SRL – Astalrom SA – Consitrans SRL, constructorul lotului de autostradă Iernut – Cheţani.

Mai mult, constructorii celor aproximativ 18 km de autostradă trebuie să depună toate documentele pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie. „În câteva zile vom obţine avizul de la Apele Române. A durat mai mult decât estimam obţinerea acestui document. Autostrada traversează mai multe râuri, nu se poate începe construcţia podurilor şi viaductelor fără aceste avize de la Ministerul Mediului. Înainte de definitivarea proiectului tehnic, trebuie să avem un aviz care se referă la siguranţa circulaţiei, proiect auditat de specialiştii Autorităţii Rutiere Române. Beneficiarul se ocupa de acest aviz până în luna noiembrie, acum acest document este în sarcina antreprenorului. Este singurul document care lipseşte din toată documentaţia“, a adăugat Cristian Becheru.

La începutul lunii aprilie, CNAIR a semnat contractul pentru lot 2 din autostrada A3 Câmpia Turzii - Târgu Mureş, lotul 2 Iernut - Cheţani din secţiunea Ogra - Câmpia Turzii. Contractul pentru cei circa 17,9 km a fost semnat cu asocierea Astaldi - Max Boegl - Astalrom - Consitrans pentru suma de aproximativ 438 de milioane de lei.

    Fişa tehnică Autostrada Braşov-Târgu Mureş-Cluj-Oradea

1) Secţiunea 2A, Câmpia Turzii-Ogra

2) Secţiunea 2A km 0+000-37+191, parte a obiectivului de investiţii Autostrada Braşov-Cluj-Borş, se situează pe teritoriul judeţului Mureş, între localităţile Ogra şi Hădăreni, respectiv în judeţul Cluj, între Hădăreni şi sud-estul oraşului Câmpia Turzii.

3) Secţiunea 2A este împărţită în 3 subsecţiuni, după cum urmează:
capital.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus