Stiri de ultima ora

Autostrada Lugoj-Deva. Un ONG îi cere premierului să se implice în deblocarea situaţiei de pe Lotul 3

Autostrada Lugoj-Deva. Un ONG îi cere premierului să se implice în deblocarea situaţiei de pe Lotul 3
Economic
Asociaţia Pro Infrastructură îi solicită premierului Viorica Dăncilă să se implice direct pentru a debloca situaţia de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva şi să inaugureze această secţiune, în acelaşi timp sancţionând oficialii CNAIR şi ai Ministerului Transporturilor care au condus la acest blocaj.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a reziliat, la sfârşitul lunii august, contractul Lotului 3 al autostrăzii A1 Lugoj-Deva, cu un consorţiu de firme spaniole, cu 16 zile înainte ca tronsonul să fie deschis traficului. Atunci CNAIR a invocat probleme legate de execuţia lucrării şi a promis că va aduce propriii muncitori să rezolve deficienţe constatate.

Ulterior, spaniolii care au construit Lotul 3 au dat în judecată Compania de Drumuri şi au obţinut o primă victorie în instanţă. Mai precis, Tribunalul Bucureşti a admis cererea constructorului Comsa de blocare a executării garanţiei de către CNAIR.

Asociaţia Pro Infrastructură susţine astfel că „Tribunalul Bucureşti a motivat decizia de a suspenda executarea garanţiei bancare a constructorului lotului 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva de către CNAIR, confirmând ceea ce am spus în mod repetat în ultimele săptămâni: rezilierea a fost ilegală, încălcând termenii contractului, neavând nicio justificare de formă sau de fond”.

„Instanţa a considerat că, deşi inginerul consultant a oferit antreprenorului 15 zile ca să finalizeze lucrările rămase, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu a aşteptat scurgerea acestui termen astfel încât să aibă justificarea contractuală pentru reziliere. Perdeaua de fum mediatică întreţinută de ministrul Cuc şi de conducerea CNAIR începe să se ridice, evidenţiind modul catastrofal în care au gestionat situaţia”, afirmă reprezentanţii Asociaţiei

Prin urmare, API a trimis prim-ministrului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care îi solicită să-şi pună în practică afirmaţia cum că „guvernează pentru cetăţeni” şi să se implice direct în inaugurarea imediată a celor 21 de km de autostradă, sancţionând iresponsabilii din MT şi CNAIR care au generat acest dezastru.

Asociaţia a atras atenţia că şoferii, în loc să beneficieze de 21 de km de autostradă noi cu 3 straturi de asfalt, marcaje, parapete pe ambele părţi, şanţuri betonate, garduri de protecţie, circulă pe drumul naţional paralel (DN68A), un drum îngust, cu multe curbe periculoase, plin de cratere, pe care şi-au pierdut viaţa multe persoane în accidente rutiere.

„Stimată doamnă Dăncilă, aţi afirmat în repetate rânduri că intenţionaţi să guvernaţi pentru cetăţeni. Aveţi în prezent şansa de a demonstra că puteţi să luaţi decizii benefice în interesul lor, nu al indivizilor incompetenţi din CNAIR care pun siguranţa cetăţenilor pe ultimul loc. Vă solicităm să deschideţi în cel mai scurt timp cei 21 de kilometri de autostradă şi, dacă va fi cazul, să efectuaţi eventualele expertize şi remedieri sub trafic, aşa cum se procedează oriunde în lume unde siguranţa cetăţeanului este pusă pe primul loc. În plus, vă solicităm să luaţi măsurile care se impun pentru tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de acest eşec răsunător”, se arată în scrisoare.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus