Stiri de ultima ora

Aurul României valorează cât salariile bugetarilor pe două luni: Cum arată topul 10 al țărilor în funcție de rezerva de aur, cât din resurse sunt păstrate în afara țării și cine a decis repatrierea

Aurul României valorează cât salariile bugetarilor pe două luni: Cum arată topul 10 al țărilor în funcție de rezerva de aur, cât din resurse sunt păstrate în afara țării și cine a decis repatrierea
Economic
Aurul României valorează cât salariile bugetarilor pe două luni: Cum arată topul 10 al țărilor în funcție de rezerva de aur, cât din resurse sunt păstrate în afara țării și cine a decis repatrierea

Liviu Dragnea a pus ochii pe aurul României. Şeful PSD şi senatorul Şerban Nicolae au depus la Senat un proiect care prevede că 95% din aurul României să fie repatriat, pe motiv că dăm prea mulţi bani pentru păstrarea rezervelor în străinătate. Cei doi dau exemplul Germaniei care şi-a repatriat o parte din aur de peste hotare. Ce omit însă cei doi este faptul că nemţii au adus doar o parte din metalul preţios în ţară, restul rămânând în străinătate. 

Cea mai mare rezervă de aur este deținută de Statele Unite ale Americii, care au peste 8.000 de tone din metalul prețios, din care 75% se află în rezerve din afara țării, informează usfunds.com . Pe locul al doilea se află Germania , iar Italia este a treia țară din clasament.

SUA , Rusia și bătălia pentru rezerva de aur

De altfel, în ultimii ani, topul zece al statelor, în funcție de rezervele de aur, a rămas în mare parte neschimbat. SUA dețin aproape la fel de mult aur ca următoarele trei state din clasament.

De asemenea, timp de șase ani la rând, Banca Centrală a Rusiei a fost cel mai mare cumpărător de aur, majorându-și rezervele cu 224 de tone în 2017, potrivit GFMS Gold Survey. Totodată, Venezuela a fost, timp de doi ani consecutiv, cel mai mare vânzător de aur din lume, cu 25 de tone vândute în 2017 pentru a ajuta astfel la plata datoriilor țării. 

Iată, mai jos, primele zece țări din lume în funcție de rezervele de aur: 

1. SUA - 8,133.5 tone, din care 75.2% în afara țării  2. Germania - 3,371.0, din care 70.6% în afara țării  3. Italia - 2,451.8 tone, din care  67.9% în afara țării  4. Franța - 2,436.0 tone, din care 63.9% în afara țării  5. Rusia - 1,909.8 tone, din care 17.6% în afara țării  6. China - 1,842.6 tone, din care 2.4% în afara țării   7. Elveția - 1,040.0 tone, din care 5.3% în afara țării   8. Japonia - 765.2 tone, din care 2.5% în afara țării   9. Olanda - 612.5 tone, din care 68.2% în afara țării   10. India - 560.3 tone, din care 5.5% în afara țării   

Care este adevărul în legătură cu rezerva de aur a Germaniei

Cât despre situația Germaniei, dată drept exemplu de reprezentanții PSD , Banca Centrală și-a propus ca până în 2020, peste jumătate din rezervele de aur să fie depozitate în țară, după cum a precizat preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, potrivit Reuters. Germania vrea să mai păstreze o treime din cantitatea de aur la Federal Reserve, iar restul de 13% la Bank of England și astfel să nu mai depoziteze aur la Banca Centrală a Franţei.

PSD se inspiră din modelul maghiar

Şi Banca Naţională a Ungariei a anunţat anul trecut că a finalizat repatrierea, de la Londra la Budapesta, a rezervei de aur a Ungariei. În opinia bancherilor ungari păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în ţara vecină.

În 2018, Budapesta a repatriat aproape trei tone de aur, cu o valoare de 130 de milioane de dolari. 

Rezerva de aur a României și salariile bugetarilor

În ceea ce privește România, potrivit celui mai recent Raport anual al BNR, aproximativ 60% din rezervele de aur ale țării noastre se află în străinătate.

Potrivit datelor din ianuarie 2019, rezerva de aur a țării noastre s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.843 milioane euro. 

Spre comparație, salariile bugetarilor au fost de 1,6 miliarde de euro (7,5 miliarde de lei), în luna ianuarie. Practic, din rezerva de aur a României se pot plăti salariile bugetarilor pentru aproximativ două luni de zile.

Explicațiile lui Mugur Isărescu

”Rezerva internațională - aurul și cele 32 de miliarde de euro - este ținută în afara țării pentru că astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel ea neavând «nicio valoare»”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit HotNews.ro. 

”De asta pot românii să circule fără probleme și să facă plăți oriunde în lume, pentru că BNR adminsitrează această rezervă așa cum fac toate celelalte țări. Am mai auzit că Bundesbankul și-a repatriat o parte din rezerva de aur. Așa este, dar ea avea vreo 80% din rezervă la FED. Și au adus o parte în țară și au rămas cu 60% în afara Gemaniei. Păi atât avem și noi în afară! (...)Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ține aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internațională. E rezervă internațională. Nu e rezervă internă. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ținem în țară. Dacă i-am ține în țară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ținem în conturi în străinătate. Așa se ține", a mai explicat șeful BNR.

România, în topul țărilor est-europene privind rezerva de aur

În septembrie 2015, România se afla pe locul 35 din lume în funcție de mărimea rezervelor de aur deţinute de banca centrală, potrivit zf.ro, care cita un raport realizat de World Gold Council. Țara noastră era atunci cel mai bine clasat stat est-european într-un top în care erau incluse 40 de țări, depășind Polonia, Australia sau Indonezia. 

Iar în 2010, România ocupa locul 21 din cele 35 de ţări ale lumii care deţin rezerve de aur, clasându-se înaintea Poloniei (102,9 tone), Australiei (79 de tone), Danemarcei (66 de tone), Coreei de Sud (14 tone), Cehiei (12 tone) sau Canadei (3 tone).  
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus