Stiri de ultima ora

Arierate de peste 66 miliarde lei - diminuate în urma activităţii CPPI

Arierate de peste 66 miliarde lei - diminuate în urma activităţii CPPI
Economic
Sistemul naţional de compensare datorii şi creanţe a readus, în circuitul economic naţional, în cei 20 de ani de funcţionare neîntreruptă, circa 66 miliarde de euro arierate diminuate prin compensare, în urma activităţii Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie, a informat, vineri, Ministerul Economiei, care anunţă că, printr-un proiect de act normativ, iniţiat de minister, se vor accelera măsurile de diminuare a blocajului financiar.

"Aceste rezultate se datorează activităţii Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie - Sucursala Bucureşti, instituţie aflată în subordinea Ministerului Economiei, care gestionează administrarea la nivel naţional a sistemului de compensare datorii şi creanţe ale contribuabililor, persoane juridice cu sediul în România", arată un comunicat al ministerului.

Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie - Sucursala Bucureşti, prin Serviciul de compensare, le oferă agenţilor economici din România oportunitatea să îşi stingă datoriile şi să îşi recupereze creanţele restante, intrând în Sistemul de compensare datorii şi creanţe şi folosind ordinele de compensare, informează News.ro.

"Sistemul naţional de compensare datorii şi creanţe este un sistem de interes public, unicul sistem nonmonetar din România. Acesta asigură forma unitară a întregului proces de compensare şi este utilizat de toţi agenţii economici cu sediul în România, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate şi locul unde îşi desfăşoară activitatea. Sistemul naţional de compensare permite transmiterea tuturor informaţiilor necesare realizării operaţiunilor de compensare, consultarea bazei de date privind facturile încărcate şi confirmate de parteneri şi verificarea informaţiilor privind compensările realizate", arată Ministerul Economiei.

Sistemul de compensare datorii şi creanţe gestionează circuite de compensare mari cu peste trei agenţi economici în componenţă şi reuneşte persoanele juridicele cu capital de stat cu persoanele juridice de drept privat.

Forma de plată nonmonetară pe baza ordinelor de compensare protejează agentul economic de riscul de a intra în incapacitate de plată sau de a înregistra întârzieri la plata datoriilor.

Mai mult, Ministerul Economiei, prin Serviciul de compensare, a iniţiat şi elaborat "Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor, persoane juridice, în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor din economie". Acest proiect de act normativ are drept obiectiv principal accelerarea măsurilor care să conducă la diminuarea blocajelor financiare din economie prin introducerea compensării on-line care simplifică şi mai mult modalităţile prin care pot fi accesate instrumentele de compensare.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus