Stiri de ultima ora

APRILIE FINANCIAR BET recuperează integral picajul precipitat de OUG 114

APRILIE FINANCIAR BET recuperează integral picajul precipitat de OUG 114
Economic
• Creştere de 4,93% pentru principalul coş de acţiuni de la BVB şi de doar 1,52% pentru indicele financiar 

• Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 33,31% pentru SIF Moldova şi 63,47% în cazul SIF Muntenia

• Tranzacţii cu acţiuni în valoare de 555 milioane de lei, cu 33% sub cele din martie

Indicele BET, reperul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat la nivelul de 8.441,95 puncte luna aprilie a acestui an, într-o mişcare de continuare a tendinţei ascendente din ultimele trei luni, în care principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital a recuperat integral picajul suferit în decembrie 2018, ca urmare a anunţării intenţiei executivului de a implementa o serie de măsuri ce s-au concretizat în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018.

Practic, în luna tocmai încheiată, BET a urcat cu 4,93%, în condiţiile în care aprilie este luna adunărilor generale ale acţionarilor pentru aprobarea dividendelor ce urmează a fi distribuite de companii, piaţa noastră excelând la acest capitol, cu unul dintre cele mai mari randamente din lume. Totodată şi în plan extern bursele de acţiuni au avut parte de creşteri în aprilie, indicele paneuropean Stoxx 600 marcând un avans de 3,23%, în timp ce peste Atlantic, Standard & Poor's 500 a urcat cu 3,93%, către un nou maxim istoric.

La polul opus în piaţa noastră de capital s-a situat BET-FI care, cu o creştere de doar 1,52%, reprezintă coşul de acţiuni cu cel mai slab parcurs de la BVB, în luna aprilie, pe fondul comportamentului slab al SIF-urilor, care dau două treimi din structura indicelui financiar.

• Avans de 7,14% pentru OMV Petrom

Acţiunile grupului petrolier OMV Petrom (SNP) au marcat un salt de 7,14%, între 29 martie şi 30 aprilie, fiind printre titlurile cu cea mai mare influenţă asupra creşterii indicelui BET din luna tocmai încheiată, în condiţiile în care ponderea emitentului în principalul coş de acţiuni de la BVB este de circa 18%, a treia ca mărime din cadrul său.

La data de 19 aprilie, acţionarii producătorului de petrol şi gaze au aprobat dividendul propus de conducerea emitentului, de 0,027 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de peste 7% pentru ca, în şedinţa bursieră următoare, din 22 aprilie, cotaţia SNP să urce cu 3,13% şi în condiţiile în care sortimentul de ţiţei Brent, relevant pentru piaţa europeană, a crescut în acea zi la Londra cu 2,88%. Practic, aceasta a fost cea mai importantă apreciere zilnică atât a preţului acţiunii SNP cât şi a cotaţiei petrolului din luna aprilie. Totuşi, volumul înregistrat de acţiunile emitentului a fost redus, de numai 3,23 milioane de titluri, sub media ultimei luni de tranzacţionare, de circa 5,22 milioane de acţiuni, în condiţiile în care pe 19 şi 22 aprilie principalele burse occidentale au fost închise cu ocazia Paştelui Catolic şi Protestant.

În luna aprilie, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 6,45%, în timp ce preţul sortimenului West Texas Intermediate (WTI) s-a apreciat cu 6,27%.

La ultimul preţ al acţiunii SNP din data de 30 aprilie, de 0,3825 lei, valoarea de piaţă a OMV Petrom la BVB era de aproape 21,67 miliarde de lei.

• Fondul Proprietatea - la 0,978 lei, maxim istoric

Practic, în intervalul 29 martie - 30 aprilie 2019, cotaţia FP a urcat cu 6,89%, în condiţiile în care, la data de 4 aprilie, acţionarii Fondului au votat acordarea unui dividend de 0,0903 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de aproape 10% (având în vedere cotaţia FP din acel moment). De asemenea, în prezent Fondul derulează cel de-al zecelea program de răscumpărare de acţiuni, în intervalul 1 - 25 aprilie emitentul achiziţionând aproape 22,74 milioane de titluri FP listate la BVB (la preţuri cuprinse între 0,9221 lei şi 0,9685 lei), operaţiuni ce susţin cotaţiile în piaţă.
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus