Stiri de ultima ora

Analist: Standard&Poor’s oferă un cec în alb Guvernului

Analist: Standard&Poor’s oferă un cec în alb Guvernului
Economic
Agenţia de rating Standard&Poor’s a reconfirmat în data de 5 iunie, rating-ul României la BBB-, perspectiva rămâne negativă. Prin această decizi agenţia a oferit un cec în alb guvernului, este de părere analistul economic Claudiu Vuţă.

Standard&Poor’s preconizează că scăderea economică provocată de criza de COVID-19 va împinge datoria publică a României la un nivel de peste 40% din PIB în 2020, iar cheltuielile cu dobânzile nu vor depăşi 5% din veniturile fiscale, însă agenţia preconizează o consolidare fiscală semnificativă după alegerile parlamentare.

S&P ar putea revizui perspectiva de la negativ la stabil, dacă guvernul va progresa în ceea ce priveşte consolidarea fiscală, ceea ce duce la stabilizarea finanţelor publice şi a poziţiei externe a României, susţine analistul economic.

S&P preconizează că economia României se va contracta cu 5,5% în 2020, comparativ cu aşteptările anterioare, ce prevedeau o creştere economică de 3,5%. Cererea internă va înregistra o scădere semnificativă, în special în trimestrul doi, cauzată de măsurile de carantină impuse populaţiei, pentru limitarea răspândirii COVID-19, ce a dus la închiderea unor sectoare de activitate.

De asemenea, cererea externă slabă din partea partenerilor comerciali cheie va avea repercusiuni asupra exporturilor româneşti, care au ca destinaţie Germania - pondere de 22% şi Italia – pondere de 11%, ţări care se confruntă şi cu recesiuni profunde în 2020.

S&P preconizează că România va înregistra o creştere economică de 4,0% în 2021.

Este remarcată şi instabilitatea politică, ce a dus la adoptarea a două moţiuni de cenzură, în ultimul an. Standard&Poor’s consideră că alegerile parlamentare vor fi esenţiale pentru determinarea traiectoriei fiscale pentru anii ce vor urma, subliniază analistul.

În comunicatul S&P au fost incluse şi anticipaţiile agenţiei în legătură cu majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2020, cu 40%. Agenţia consideră că scăderea economică provocată de criza COVID-19 va oferi guvernului un context politic pentru a creşte pensiile nu cu 40%, ci cu un procent de 10%. Această creştere va adăuga un procent de 1% la deficitul bugetar.

Contracţia economică, alături de scăderea veniturilor fiscale va duce la o majorare suplimentară a deficitului bugetar al României în 2020. Ca răspuns la efectele COVID-19, autorităţile au lansat o serie de măsuri economice pentru a proteja companiile şi angajaţii.

Conform, S&P, măsurile de stimulare fiscală, anunţate până acum, de 3% din PIB, sunt printre cele mai firave din regiune. Deşi măsurile luate de către guvern pot reduce efectele crizei, agenţia consideră că acestea vor majora deficitul bugetar la aproximativ 8% din PIB, iar datoria publică va atinge 40% din PIB, ca efect al contracţiei economice.

Cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar şi pensiile vor atinge 90% din veniturile încasate din taxe. Randamentele titlurilor de stat au crescut în 2020 pe fondul instabilităţii politice şi fiscale în combinaţie cu contextul COVID-19. Având în vedere creşterea nevoilor de finanţare pe termen scurt, dobânzile ar putea creşte în continuare. S&P preconizează că deficitul de cont curent se va adânci, ajungând la 5% din PIB în 2020 ca o reflecţie a politicii fiscale guvernamentale.

S&P crede că BNR va continua să folosească rezervele în valută pentru a susţine moneda naţională pe parcursul anului, mai ales că 2020 este an electoral.

„Prin decizia de reconfirmare a rating-ului suveran al României, Standard&Poor’s oferă un cec în alb guvernului. Agenţia remarcă imposibilitatea aplicării unei majorări a punctului de pensie cu 40%, în condiţiile în care economia României se va contracta cu 5,5% în 2020. Majorarea pensiilor cu 40% este linia roşie peste care guvernul nu va trebui să treacă. În caz contrar, ne vom confrunta cu o retrogradare a rating-ului suveran. Agenţia urmează să reevalueze din nou rating-ul României la finalul anului în curs, după data de 1 septembrie, dată la care ar trebui să fie majorate pensiile.

Preconizez că guvernul nu va trece linia roşie, scoasă în evidenţă de către S&P, iar pensiile vor fi majorate cu 10%, urmând ca în anii următori acestea să crească conform evoluţiilor economice”, conchide Claudiu Vuţă.

Claudiu Vuţă este analist economic, membru al AAFBR (Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România), având o experienţă de peste 15 ani în domeniul economic. În prezent, urmează cursurile programului de excelenţă „Politici economice şi ale pieţei muncii” din cadrul Konrad Adenauer Stiftung.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus