Stiri de ultima ora

ALERTĂ ANM! FENOMEN STRANIU ÎN ROMÂNIA, ÎN PLINĂ IARNĂ!

ALERTĂ ANM! FENOMEN STRANIU ÎN ROMÂNIA, ÎN PLINĂ IARNĂ!
Economic
În ultima perioadă, românii sunt martorii mai multor fenomene climatice nespecifice pentru zona geografică în care ne poziționăm. Meteorologii au emis în ultimele zile coduri portocalii și galbene de vânt puternic, mai ales în zona montană, unde la rafală vântul poate depăși 100 de km/h.

Aceste avertizări vin în contextul în care furtuna Sabina (Sabine) era așteptată în  România, după ce în Germania a făcut ravagii. Un fenomen comun ar fi grindina. În Germania, grindină cu un diametru foarte mare, de 5 centimetri, (cât un ou de găină), a rănit un copil de 7 ani și a distrus fațadele unor clădiri. La noi în țară fenomenul a apărut puțin diferit, însă foarte ciudat pentru această perioadă, în plină iarnă, în satul Colibaşi din comuna Malovăţ, judeţul Mehedinţi.

Timp de mai multe minute, grindina acoperit grădini întregi și culturi. Cum fenomenul a apărut doar în satul Colibași, oamenii se tem că pomii vor fi distruși și nu vor mai da roadă.

Și specialiștii sunt de părere că grindina este specifică lunilor de vară, atunci când au loc anumite modificări în circulaţia curenţilor de aer, iar în această perioadă, fenomenul este anormal.

A nins cu grindină și în Maramureș

Un fenomen la fel de neobișnuit a fost semnalat to astăzi în Maramureș. Un front atmosferic extrem de rece a adus ninsoare – părea că ninge cu ”grindină” cât măzărichea  (nume împrumutat și de fenomenul meteo) –   însoțită de tunete în zona municipiului Baia Mare și împrejurimi. Furtuna a venit dinspre Satu Mare, iar în Baia Mare a învăluit atât zona înaltă, cât și cea joasă a municipiului. Vântul a suflat cu atâta putere, încât păsările în zbor nu au mai putut înainta

Ninsorile   însoţite de fulgere şi tunete apar atunci când o masă de aer cald trece pe deasupra uneia de aer rece. Şi, din această cauză, atmosfera se încarcă electric, aşa cum se întâmplă în timpul furtunilor de vară.

Pe  Instagram-ul Agrointeligența  găsiți imaginile momentului din agricultură!
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus