Stiri de ultima ora

Al 4-lea mare angajator din judetul Cluj intra in reorganizare

Al 4-lea mare angajator din judetul Cluj intra in reorganizare
Economic
Judecatorul sindic a confirmat saptamana trecuta planul de reorganizare propus de administratorul special pentru Oncos SA, parte a Oncos Grup si al patrulea angajator din jutetul Cluj. Astfel, incepand cu luna iunie, compania intra in reorganizare judiciara, pe o perioada de trei ani. Administrator judiciar a fost desemnat un consortiu format din specialistii in insolventa CITR (Casa de Insolventa Transilvania) si BDO Business Restructuring.

Oncos Grup a demarat in 2014 un amplu proces de restructurare de business pentru a isi relua cresterea economica. 

”De la demararea planului de restructurare de business, in urma cu un an, am initiat o serie de masuri menite sa creasca stabilitatea business-ului Oncos, calitatea produselor si atractivitatea afacerii pentru potentiali investitori. Reteaua de magazine Oncos a trecut printr-un proces de rebranding si reamenajare, costurile de operare au fost optimizate, am deschis noi magazine in piete noi, am relocat magazinele cu performanta scazuta in zone cu vad comercial mai bun si am diversificat gama de produse si servicii”, a declarat Vasile Onaca, administratorul special al Oncos SA.

Una dintre cele mai importante masuri luate in perioada de observatie a constat in cresterea capacitatii de productie cu circa 25 %. Astfel, in prezent, in fermele de crestere a puilor de carne ale grupului Oncos, cresc anual 6,3 milioane de pui, fata de 5 milioane in 2014. Acest lucru a fost posibil in urma unei investitii de 5 milioane de lei in Complexul de ferme Saliste – Corus – Chinteni si in Abatorul de pasari Floresti. Investitia a fost realizata din resursele proprii ale grupului, cu sustinerea creditorilor bancari, care au inteles necesitatea investitiei, ce asigura acum resursele financiare necesare sustinerii programului de plati asumat de Oncos SA prin planul de reorganizare.

Tot in perioada de observatie a fost, de asemenea, implementat un program de eficientizare a activitarii Abatorului Floresti, program ce a vizat cresterea capacitatii de abatorizare astfel incat aceasta sa fie corelata cu capacitatea de crestere a fermelor.

Strategia de reorganizare a Oncos SA propune restructurarea activitatii companiei, astfel incat aceasta sa revina insanatosita in circuitul economic. Pe durata implementarii planului de reorganizare, compania va genera venituri din continuarea activitatii principale, din folosirea in asociere cu Oncos Prod a logisticii Oncos Grup, din inchirierea spatiilor nefolosite si din valorificarea activelor ce nu sunt necesare activitatii principale a companiei, precum si din eficientizarea proceselor de productie si a reducerii costurilor fixe.

”Avem baze solide, care ne vor ajuta sa insanatosim afacerile si sa reluam cresterea economica a grupului, dar – pe de alta parte – privim cu optimism in directia intrarii in sfera dezvoltarii imobiliare si a abordarii unor noi afaceri, cu profitabilitate ridicata si care pot fi construite pe actuala infrastructura de care dispune grupul Oncos”, a declarat Vasile Onaca.

”Compania a resimtit puternic efectele crizei economice, prin scaderea puterii de cumparare a consumatorilor si prin lipsa unor surse de finantare viabile pe piata. Constientizarea la timp a dificultatilor financiare si accesarea solutiilor de redresare face ca sansele de reusita ale planului de reorganizare sa fie crescute. Oncos are un mare potential de redresare si de a reveni mai puternica in circuitul economic in urma implementarii planului de reorganizare propus pentru 3 ani de zile. Redresarea societatii va insemna si mentinerea celor peste 800 de locuri de munca in Transilvania”,  a declarat Peter Dorner, asociat coordonator CITR filiala Cluj.

Datoriile fata de creditori vor fi achitate din veniturile generate din combinarea celor trei masuri. Dupa implementarea planului, compania se va intoarce intarita in circuitul economic si va putea genera venituri suficiente pentru a sustine ratele bancare rezultate dupa reesalonarea creditelor.

Oncos Grup, unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori de carne de pui, oua pentru consum, paine si produse de patiserie din vestul tarii, demareaza un amplu proces de restructurare a business-ului. Necesitatea restructurarii vine in contextul scaderii puterii de cumparare a populatiei si a lipsei unei finantari corespunzatoare a afacerii, ce au cauzat un dezechilibru financiar companiei. Procesul presupune restructurarea activitatii Oncos Prod impreuna cu specialisti in business restructuring si reorganizarea SC Oncos SA la cererea companiei.

Infiintat in anul 1991, grupul Oncos are peste 800 de angajati, si este al 4-lea angajator din Judetul Cluj si al 7 - lea crescator si procesator de carne de pasare din Romania. Grupul de firme include Abatorul de Pasari Floresti, clasificat in categoria „A” de procesare, 7 ferme de crestere a pasarilor in Gilau, Lomb, Jucu, Saliste – Corus – Chinteni, Dabaca in judetul Cluj si Panic in judetul Salaj precum si una din cele mai mari fabrici de paine din Transilvania. Distributia produselor de carne se face printr-o retea proprie de retail formata din 44 magazine in judetele Cluj, Salaj, Mures, Bistrita - Nasaud, Satu Mare. Produsele Oncos sunt comercializate si pe pietele externe din Ungaria, Italia, Cehia, Slovacia, Grecia, Cipru si Bulgaria.
dailybusiness.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus