Stiri de ultima ora

ADVERTORIAL: Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitaţie la Bucureşti

ADVERTORIAL: Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitaţie la Bucureşti
Economic
Din cele peste 200 de loturi de vin ale Licitaţiei de Vară din 28 mai, poate cel mai special şi mai neaşteptat este un vin roşu de Margaux ce a făcut parte din meniul trenului transcontinental Orient Expres, unul dintre cele mai celebre trenuri din lume pentru vacanţele de lux pe care le oferea.

Lansat în 1883, de Compania Internaţională de Vagoane de Dormit, trenul Orient Express parcurgea, pe rute variate, distanţa dintre Paris şi Istanbul, în aprox. 83 de ore, trecând şi prin Principatele Române, pe ruta Timişoara-Caransebeş-Craiova-Piteşti-Bucureşti-Giurgiu-Ruse. Creată prin negocieri extraordinare cu toate statele prin care trecea, linia feroviară internaţională a devenit legendară prin călătorii ei celebri, aspect speculat şi de celebrul roman "Crima din Orient Express" al Agathei Christie. Principalii clienţi erau persoanele regale, diplomaţii, nobilii şi oamenii de afaceri, iar linia şi-a căpătat reputaţia pentru confortul şi luxul său, având în garnitură vagoane de dormit şi vagoane-restaurant, cunoscute pentru calitatea bucătăriilor şi meniurilor lor.

Întrerupt în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, serviciul liniei se reia în 1945, şi continuă inclusiv în perioada Războiului Rece, până către 1977, în ciuda deselor conflicte din regiune. Ceea ce face din acest lot de vin Margaux o raritate excepţională, în ciuda preţului derizoriu de pornire, de doar 125 de euro.

Licitaţia de Vinuri de peste câteva zile conţine şi alte loturi de colecţie. Cum ar fi lotul de şampanie Cristal din 1988, un lot de colecţie, care iese la licitaţie la un preţ de pornire de 800 de euro, mult sub cotaţia internaţională. Creată pentru prima dată în anul 1876 pentru Ţarul Alexandru al II-lea, renumiita şampanie Louis Roederer, Cristal Brut, este un clasic al casei, care şi-a câştigat renumele datorită clarităţii şi luminozităţii sale. O altă sticlă a legendarului brut Magnum , de data aceasta din 2009, se găseşte în licitaţie cu un preţ de pornire de doar 550 de euro.

Însă cele mai vechi vinuri din licitaţie datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, de la 1943, un lot de 9 sticle vinificate de Paul Dubois, la Chateau Saint-Georges , semn că regiunea Pauillac şi-a continuat producţia celebrului ei vin roşu şi în perioada de ocupaţie şi război. Acest lot istoric pleacă în licitaţie de la un preţ de pornire de doar 200 de euro.

Deşi licitaţia atenţia printr-o selecţie de vinuri roşii şi istorice de colecţie, aceaste este dedicată de fapt, cel puţin tentativ, şampaniilor şi vinurilor uşoare de vară, în cantităţi cât să asigure iubitorilor un stoc de vin pentru sezonul cald, alcătuit din loturi toate provenite din podgorii cu tradiţie ale Franţei, Italiei ori Lumii Noi, la preţuri situate la 30-50% din preţurile de magazin. Pe 28 mai, întregul poate fi licitat în regim online pe platforma Artmark Live .
www.bursa.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus