Stiri de ultima ora

Adrian Vasilescu: BNR trebuie să colaboreze cu guvernul

Adrian Vasilescu: BNR trebuie să colaboreze cu guvernul
Economic
În timpul crizei din 2008-2009, băncile străine au adus în România capital din ţările-mamă. Acum, din cauza aşa-zisei taxe pe lăcomie, costurile suplimentare impuse de stat vor fi plătite de clienţii români. BNR a avertizat guvernul că lista riscurilor e mai lungă de atât. Adrian Vasilescu a vorbit, la Digi24, despre războiul banilor și contrele dintre guvern şi Banca Naţională.

„BNR trebuie să colaboreze bine cu acest guvern, și când poate să apară un act normativ cum e cel, OUG de la sfârșitul anului trecut care a pus băncile într-o reală dificultate, BNR, sigur, are în primul rând datoria - înainte de a avea dreptul - are datoria ca atunci când apare un risc, să îl semnaleze. Împrumuturile date de bănci statului sunt active, deci statul vine la bancă, imprumută o sumă și îi mai pune pe urmă o taxă pe suma pe care o împrumută”, a explicat Adrian Vasilescu.

„Băncile din România au avut multe situaţii în timpul crizei în care au fost foarte tare lovite. Băncile trebuie să aibă un anumit indicator de solvabilitate. Când acest indicator de solvabilitate scade, se dă alarma. Înseamnă că băncile respective sunt în pericol. Ei, bine, în timpul crizei de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scăzut în foarte multe ţări, şi în America, şi în Marea Britanie, şi în foarte multe ţări dezvoltate. Când au fost în pericol că indicatorii de solvabilitate în anumite bănci scad, au apelat la buzunarele cetăţenilor, la contribuabili, au adus bani în buget şi cu aceşti bani au salvat băncile. De ce au făcut asta? Pentru că dacă băncile o iau la vale într-o ţară, obligatoriu şi inevitabil o ia la vale toată economia după bănci”, a precizat consilierul guvernatorului BNR.

„În România, nici măcar un leu nu s-a luat din buzunarul cuiva, adus în buget, ca să salveze o bancă. De câte ori băncile au fost în pericol, BNR a avut un singur mod de a lucra: a chemat acţionariatul băncii respective, de unde este el, de la Viena, de la Atena, de la Amsterdam, i-a chemat aici şi le-a spus: «Iată, nivelul de solvabilitate scade, trebuie să aduceţi capital». Şi fără nicio excepţie, au adus capital. 4 miliarde de euro au fost aduse în timpul crizei de afară în România, în timp ce şi guvernele şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară şi îi duc afară. 4 miliarde de euro au adus acţionarii de afară să sprijine băncile de aici”, a menționat Adrian Vasilescu, la Digi24.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus