Stiri de ultima ora

Actiunile care s-au prabusit dupa ce Guvernul a dat cu bursa de pamant

Actiunile care s-au prabusit dupa ce Guvernul a dat cu bursa de pamant
Economic
Ordonanta de Urgenta care a introdus noi taxe si masuri fiscale a cauzat un cutremur pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in ultima saptamana, timp in care o buna parte din actiuni au pierdut toate castigurile pe care le generasera in 2018. Chiar daca o parte din companii si-au revenit din socul initial, cele mai recente decizii ale Guvernului au lasat o gaura de 7,8 mld. lei in capitalizarea Petrom, Romgaz, Banca Transilvania si BRD.

Ionut Sisu 27 Decembrie 2018 , Piete de capital

Banca Transilvania (TLV) a scazut cu 20% in ziua care a urmat anuntului OUG in forma initiala, la acel moment aplicarea legii traducandu-se intr-o taxa de 582 mil. lei, adica aproximativ jumatate din profitul anual inregistrat de banca. Actiunile TLV au revenit ulterior, dupa publicarea de catre Guvern a variantei finalei a OUG, cu taxe reduse, insa chiar si asa Banca Transilvania ramane cu o pierdere de 14,9% in ultima saptamana.

"Data de 19 decembrie si-a facut loc in istoria bursei romanesti. . Anuntarea in seara de dinainte a numeroase masuri de natura fiscala a lasat urme adanci direct de la deschiderea sedintei de tranzactionare. Un 2018 pozitiv s-a transformat intr-unul negativ. La nivelul evolutiei indicilor bursieri, insa negativ mai ales prin prisma incertitudinii extrem de ridicate in care ne plasam in acest moment", mentioneaza Alin Brendea, director general-adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Si Petrom si-a revenit usor dupa scaderile initiale, actiunile companiei controlata de OMV marcand in momentul de fata o pierdere de 11,9% in intervalul mentionat. De altfel, Petrom si Banca Transilvania sunt printre putinele actiuni care la nivel anual inca mai sunt pe plus dupa recentul val de scaderi.

Nu acelasi lucru se poate spune despre Romgaz (SNG), producatorul de gaze fiind in prezent cea mai afectata companie de pe Bursa de Valori Bucuresti de Ordonanta taxelor. Romgaz a pierdut 18% in intervalul 19-27 decembrie si 2,44 mld. lei din valoarea de piata. La nivel anual, actiunile SNG scad cu 8,4%.

Dintre companiile de talie medie si mica de pe BVB, Patria Bank a scazut cel mai puternic dupa primul anunt al OUG, insa ulterior a recuperat jumatate din pierdere. Patria era insa deja una dintre actiunile cu cea mai slaba evolutie in 2018, astfel ca la nivelul intregului an banca este in scadere cu 54%.

Intr-o situatie similara se afla si Sphera Group (SFG), proprietarul francizelor KFC, Pizza Hut si Taco Bell in Romania, care a scazut cu 4,7% in ultima saptamana si cu 51,1% anul acesta.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus