Stiri de ultima ora

Abonament anual de 20 de lei pe hectar în cele 56 de amenajări de irigaţii

Abonament anual de 20 de lei pe hectar în cele 56 de amenajări de irigaţii
Economic
Acesta a precizat că se doreşte realizarea investiţiilor pentru sistemul principal de irigaţii estimate la un miliard de euro fie prin planul Juncker (Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene – n.r.), fie prin parteneriate public private, iar în acest sens s-au arătat interesate consorţii de investitori din SUA, China şi Qatar.

Investiție de un miliard de euro

”Pentru estimările pe care noi le-am făcut de un miliard de euro referitoare la investiţiile în acest sistem, acţionăm pe două planuri, odată prin planul Juncker, dar am căutat şi investitori alternativi pentru parteneriate public-private. Noi le-am explicat partenerilor că avem o propunere vizavi de aceste abonament şi au fost foarte pozitivi pentru că astfel există o garanţie sigură. S-au arătat interesaţi investitori din SUA, din China şi Emirate Arabe Unite (EAU) de astfel de investiţii. Un alt lucru important este legat de faptul că permitem să treacă infrastructura secundară în proprietatea AUAI, iar pe infrastructura principală rămânem pe utilitate publică, dar putem să facem parteneriate. Modificarea de lege ne permite să avem şi parteneriate dacă nu avem noi finanţarea de la stat sută la sută pentru că sunt valorile foarte mari. Partea privată se poate dezvolta pentru că are fondurile europene de 374 milioane de euro din PNDR plus contribuţia naţionala şi ajung la 415 milioane de euro, şi de aceea nu trebuie nici noi să blocăm investiţiile”, a explicat oficialul MADR.

În prezent, modificările aduse la Legea îmbunătăţirilor funciare se află în Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor pentru raport, iar aprobarea în plen a Camerei, ca for decizional, este aşteptată cel târziu în luna iunie.

Aproape 2.500 de angajați la ANIF

În data de 25 martie, Guvernul a aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă suplimentarea numărului de posturi din cadrul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (cu 995), în scopul sprijinirii activităţii ANIF, schema de personal a acestei instituţii ajungând astfel la 2.495 de salariaţi.

Măsura a fost luată în condiţiile în care prin OUG nr. 82/2011 numărul de posturi din cadrul acestei instituţii s-a redus de la 5.000 de angajaţi la 1.500. De asemenea, actul normativ stabileşte că se aprobă anual cuantumul tarifului de îmbunătăţiri funciare de către Consiliul de conducere al ANIF, la propunerea directorului general al acestei instituţii.

Potrivit analizei cu privire la cheltuielile pe care le implică aplicarea acestui act normativ, rezultă o cheltuială anuală totală cu personalul de 19,683 milioane de lei. Însă, prin activitatea personalului angajat suplimentar se vor reduce anual cheltuielile înregistrate în prezent cu paza infrastructurii de îmbunătăţiri funciare şi cele de mentenanţă a staţiilor de pompare cu suma de 26,592 milioane de lei. Prin urmare, rezultă un impact financiar pozitiv asupra bugetului general consolidat.

Potrivit Guvernului, neaplicarea în regim de urgenţă a măsurilor incluse în acest act normativ ar aduce prejudicii amenajărilor şi lucrărilor de îmbunătăţiri funciare din proprietatea publică a statului, funcţionării acestora, îngreunând accesul direct sau indirect al locuitorilor din mediul rural la lucrările de îmbunătăţiri funciare.
agrointel.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus