Stiri de ultima ora

5 lucruri importante cand recrutezi si vrei sa scalezi rapid

5 lucruri importante cand recrutezi si vrei sa scalezi rapid
Economic
Investitorii finanteaza si investesc in echipe, nu in idei de afaceri. Oamenii buni construiesc produse inovatoare, atrag clienti mari si in cele din urma vor construi companii in crestere. Oricat de simplu pare, sa cresti o echipa in mod corect este incredibil de dificil. Te vei confrunta cu o multime de provocari in faza de startup, iar in perioada de scaleup va fi cu atat va fi mai greu sa-i mentii pe membrii echipei aliniati si implicati. Totusi, care sunt lucrurile de baza pentru un antreprenor din perspectiva dezvoltarii unei echipe?

1. Recrutarea propriu-zisa

Cel mai greu lucru pentru un antreprenor este astazi sa isi gaseasca oamenii impreuna cu care sa-si construiasca business-ul. Observ acest lucru, din experienta mea de antreprenor si din interactiunile cu alti fondatori romani alaturi de care lucrez in consultanta si in proiecte de mastermind. Indiferent de domeniul de activitate, oamenii buni au plecat din tara sau lucreaza deja in companii de unde este aproape imposibil sa ii recrutezi. Problema este generala la nivel national: 52% dintre oamenii de afaceri romani spun ca lipsa personalului calificat le genereaza pierderi financiare, care, estimate pentru intreaga economie romaneasca, ajung la 7,1 miliarde euro, releva un studiu PwC.

Din punctul meu de vedere, solutia este cresterea oamenilor in interiorul companiei. Nu este o solutie pentru oricine, ai nevoie de stabilitate si de un plan pe termen lung ca sa poti face asta si, din pacate, in Romania majoritatea celor care vor sa faca antreprenoriat urmaresc doar sa faca bani peste noapte.

Totusi, pentru un proces de recrutare eficient, iti recomand urmatoarele actiuni de baza:

I. Stabileste foarte clar obiectivele rolului pentru care urmeaza sa recrutezi si care sunt competentele de baza necesare. II. Raspunde la urmatoarele doua intrebari: Care sunt resursele de care are nevoie pentru a-si indeplini obiectivele? Exista aceste resurse in firma ta? III. Stabileste bugetul de recrutare: angajarea unui om competent in firma costa bani (in medie 1 -1,5 x salariul brut) IV. Pune la punct un proces de induction in cadrul firmei si stabileste cine este persoana responsabila pentru acest proiect.

2. Un sfat pentru firmele care nu au inca un HR manager

Firme mici si medii romanesti nu au, in general, rolul de HR manager in organigrama, iar aceste responsabilitati sunt preluate de cele mai multe ori de catre unul dintre fondatori. Totusi, exista si firme mari care nu au aceasta pozitie, de exemplu, grupul local Autonom care are doar un departament specializat care se ocupa de salarii, dar partea de recrutare, de evaluare, de planuri de cariera, de coaching, de a sti unde iti sunt oamenii si incotro se indreapta “este prea importanta si prea sofisticata” ca sa nu o realizeze chiar cei doi fondatori ai companiei.

Antreprenorilor le recomand sa studieze si sa testeze Language and Behaviour profile (LAB Profile - Profilul de limbaj si comportament), o metodologie de profilare prin care poti afla ce declanseaza motivatia unei persoane si ce mentine motivatia odata cu trecerea tipului. Practic, acest profil iti permite sa observi si sa raspunzi la felul in care oamenii sunt motivati, la felul in care proceseaza informatia si la modul in care iau decizii.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus