Stiri de ultima ora

Volumul „Conversaţii cu Regele Mihai“ de Stelian Tănase, o pagină de istorie trăită

Volumul „Conversaţii cu Regele Mihai“ de Stelian Tănase, o pagină de istorie trăită
Cultura
La un an de când Regele Mihai a trecut la cele veşnice, Editura Corint anunţă apariţia unui document istoric excepţional - Conversaţii cu Regele Mihai de Stelian Tănase. Volumul a fost lansat, marţi, la Ateneu, în colecţia Corint Istorie Autori Români şi a fost îngrijit de Elena Vijulie.

În paginile volumului sunt scoase la lumină momente puţin ştiute din viaţa familiei regale, despre perioada copilăriei Regelui Mihai, tensiunile politice la nivel înalt, exilul forţat printre străini, întoarcerea acasă şi, implicit, viaţa României din vremea sa. Dialogul, purtat în urmă cu 13 ani, la Palatul Elisabeta din Bucureşti, este completat cu fotografii inedite şi documente din Arhiva Casei Regale şi de la Arhivele Naţionale ale României.

Tragedia Regelui Mihai desenează pe fundalul unei întregi epoci un om de o extraordinară forţă morală. Dincolo de istorie, Regele Mihai este un model. Prin curaj, tragere de inimă şi credinţă. Un om care a cunoscut gloria şi sărăcia, viaţa într-o familie mare şi singurătatea absolută. Modest, răbdător, de o majestate naturală. Serios, dar cu un ascuţit simţ al umorului.

Stelian Tănase este un scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune şi analist politic român. Acesta a mai publicat:

Ficţiune: Luxul melancoliei (1982), Corpuri de iluminat (1990, roman interzis de cenzură în comunism), Playback (1995, roman interzis de cenzură în comunism), Maestro (2008), Dracul şi Mumia (2010), Moartea unui dansator de tango, (2011), Skepsis (2012), Nocturnă cu vampir opus 1 (2017) şi Partida de vânătoare (2018)

Non-ficţiune: Revoluţia ca eşec (1996), Sfidarea memoriei. Convorbiri cu Alexandru Paleologu (1996), Anatomia mistificării (1997), LA vs. NY (1998), Istoria căderii regimurilor comuniste. Miracolul Revoluţiei (2009), Elite şi societate. România sub guvernarea Gh. Gheorghiu-Dej (1998), Cristian Racovski. Dosar secret (2000), Acasă se vorbeşte în şoaptă (2002) Clienţii lu’ Tanti Varvara. Istorii clandestine (2005), Cioran şi Securitatea (2010).  
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus