Stiri de ultima ora

Vila Basarab de la Cozia, în stil neoromânesc cu influenţe art nouveau, scoasă la licitaţie de la 80.000 de euro - FOTO

Vila Basarab de la Cozia, în stil neoromânesc cu influenţe art nouveau, scoasă la licitaţie de la 80.000 de euro - FOTO
Cultura
Vila Basarab de la Cozia, în stil neoromânesc cu influenţe art nouveau, aflată pe malul Oltului, este una dintre cele mai impresionate case istorice aflate la vânzare în zona staţiunii Călimăneşti, cu un preţ de pornire de 80.000 de euro, potrivit Artmark Historical Estate, scrie news.ro.

Suprafaţa terenului este de 2.850 metri pătraţi, iar suprafaţă construită: 236 metri pătraţi. Vila are patru camere.

Staţiune recunoscută pentru proprietăţile terapeutice încă din Evul Mediu, Călimăneşti a devenit încă de la jumătatea secolului al XIX-lea o destinaţie preferată în turismul balnear românesc şi european.

Izvoarele de la Căciulata şi Călimăneşti, alături de amplasarea strategică de pe malul Oltului aveau să iniţieze un proces de popularizare a zonei, materializată în special în primele decenii ale secolului XX. Construirea unor locuinţe de vacanţă, destinate totodată sejururilor balneare, avea să aducă în localitatea din apropierea Mânăstirii Cozia un aflux important de personalităţi politice, economice şi culturale.

Stilul arhitectural preferat de majoritatea rezidenţilor sezonieri, dar şi a proprietarilor de hoteluri avea să fie coordonat de stilul neoromânesc, care depăşea lesne barierele urbane ale Bucureştiului, înfrumuseţând dealurile Călimăneştiului. Alături de hotelurile celebre - Jeante, Vasiu, Societăţii Govora sau Hotelul Statului, în împrejurimile băilor apar vile-reşedinţă de vară a unor personalităţi din epocă - Vila Măcelaru, vila Cantacuzino, Mihailidi şi Stănescu sau vilele Carantino şi Târnoveanu.

Vila construită în stilul tipic neoromânesc de la cumpăna dintre secolele XIX-XX prezintă specificaţii arhitecturale brâncoveneşti ca logia de la etaj sau ancadramentele şi boltirile trilobate. Nota de pitoresc este conferită faţadei de deschiderea acoladată în stil Art Nouveau, marcând gustul arhitectural 1900.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus