Stiri de ultima ora

VIDEO Alice Voinescu a scris, în jurnalul ei, pagini inedite despre marile personalităţi interbelice: „Iorga o avea păcatele lui, dar e un om rar“

VIDEO Alice Voinescu a scris, în jurnalul ei, pagini inedite despre marile personalităţi interbelice: „Iorga o avea păcatele lui, dar e un om rar“
Cultura
„Jurnalul“ scriitoarei şi traducătoarei Alice Voinescu (1885-1961), publicat pentru prima dată, în 1997, la Editura Albatros, a fost reeditat şi a apărut în două volume, în 2013, la Editura Polirom. Cele două volume de memorialistică fac parte din colecţia „Biblioteca Memoria“ a Editurii Polirom. Nicolae Iorga, George Enescu, Regina Maria şi André Gide se numără printre cei care sunt portretizaţi în paginile jurnalului.

Dan C. Mihăilescu, despre „femeile care transformă suferinţa în revela...

 

Alice Voinescu a fost eseistă, scriitoare, traducătoare şi critic de teatru. După ce a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, şi-a luat, în 1913, doctoratul la Sorbona, fiind prima româncă doctor în filosofie.  

 

Aceasta a fost profesoară de estetică şi istorie la Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică. A susţinut, de asemenea, numeroase conferinţe pe teme sociale şi culturale atât la radio, cât şi la Universitatea Liberă din Bucureşti. 

 

În timpul regimului comunist, Alice Voinescu a fost închisă la Jilava şi la Ghencea, apoi a fost exilată în comuna Costeşti, lângă Târgu Frumos. A publicat lucrări de filosofie, estetică şi teatru , printre care: „Montaigne“ (1936), „Aspecte din teatrul contemporan“ (1941) şi „Eschil“ (1946). Postum au apărut volumele „Scrisori către fiul şi fiica mea“ (1994) si „Scrisori din Costeşti“ (2001).

 

Început în 1929, la sugestia scriitorului francez Roger Martin du Gard (1881-1958), în cadrul uneia dintre numeroasele întâlniri de la Pontigny (Franţa) la care a fost invitată, şi continuat, cu scurte întreruperi, până în preajma dispariţiei sale, jurnalul lui Alice Voinescu cuprinde însemnări despre evenimente şi personalităţi din perioada interbelică şi postbelică. Printre cei ce îşi găsesc locul în paginile cărţii se numără: Nicolae Iorga (1871-1940), George Enescu (1881-1955), Regina Maria (1875-1938) şi André Gide (1869-1951).

„Era la Pontigny, nu mai stiu cu ce prilej, la masă, R.M. du Gard s-a mirat mustrător că nu-mi ţin jurnalul. Vorbind despre altele, dedesubtul ideilor ce se perindau în conştiinţă, parcă se înfiripa un gând limpede şi compact - compact de tot dorul ce-l mâna: voi scrie de azi jurnalul, voi scrie tot ce trăiesc intim, tot reziduul spiritual ce-mi lasă viaţa şi – fiindcă niciodată nu am făcut nimic fără dragoste, nimic cu folos zic – ştiam că şi această hotărâre nu o voi putea realiza consecvent decât «dedicând-o» cuiva“, nota Alice Voinescu, pe 28 septembrie 1929.

Alexandru Paleologu (1919-2005) a scris prefaţa pentru ediţia din 1997 a „Jurnalului“, care se regăseşte şi în noua ediţie a lucrării. Astfel, „Cititorul de azi va descoperi în acest jurnal o lume pentru reprezentarea căreia nu dispune decât de repere răzleţe, doar parţial şi poate impropriu, eventual derutant, corelabile în contextul istoric şi social. Desigur, figurează aici multe celebrităţi, şi româneşti şi străine, figurează şi personalităţi mai mult sau mai puţin ilustre, dar şi alte persoane doar notabile în epocă, a căror însemnătate s-a şters odată cu dispariţia acelei lumi, plus nenumărate altele strict private, dar de mare distincţie şi calitate umană, care contribuiau la strălucirea ei“.

 

 „În mărturiile Alicei Voinescu, celebrităţile coboară de pe soclu, intră în cotidian şi în familiar, apar în relaţiile lor cu prieteni sau cu alţii, preocupându-se de chestiuni mari sau minore, veseli sau supăraţi, circulând în societate ca simpli oameni la fel cu ceilalţi, iar aceşti «ceilalţi» apar nu o dată mai interesanţi sau mai rezonabili. Pe parcursul jurnalului asistăm la destinele generaţiilor pe care Alice Voinescu le urmăreşte cu interes, cu afecţiune, cu grijă“, mai scria Alexandru Paleologu, în preambulul „Jurnalului“. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus