Stiri de ultima ora

VIDEO. 70 de ani de la nașterea Andei Călugăreanu, actriță și interpretă de muzică ușoară și folk

VIDEO. 70 de ani de la nașterea Andei Călugăreanu, actriță și interpretă de muzică ușoară și folk
Cultura
70 de ani de la nașterea Andei Călugăreanu, actriță și interpretă de muzică ușoară și folk"

A urmat cursurile Liceului Dimitrie Cantemir din București și a făcut parte din trupa de teatru a acestui liceu. A dat de mai multe ori examen de admitere la IATC, reușind în cele din urmă în 1984. A fost studentă la clasa actorului Mihai Mălaimare.

Celebrul comedian Mircea Crișan este cel care i-a remarcat talentul nativ și vocea deosebită atunci când Anca Miranda Călugăreanu, în vârstă de 17 ani, s-a prezentat la o preselecție pentru un post de solistă la unul dintre ansamblurile Armatei. Tot Mircea Crișan a determinat-o să-și schimbe numele în Anda Călugăreanu.

Anda Călugăreanu a debutat în 1965 alături de formația Sincron condusă de Cornel Fugaru, moment din care a început ascensiunea sa în muzica ușoară. Talentul ei avea să fie apreciat de acum de realizatori de marcă ai unor emisiuni de televiziune, precum Alexandru Bocăneț și Tudor Vornicu. A cântat și pe scena Festivalului de la Mamaia, alături de nume mari ale muzicii ușoare de atunci, prilej cu care a lansat câteva șlagăre. A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediția a II-a (1969), unde a luat mențiune.

Plină de farmec și de modestie, Anda Călugăreanu era un partener minunat pentru colegii de scenă. A format împreună cu actorii Dan Tufaru și Florian Pittiș un trio muzical, care, în regia lui Alexandru Bocăneț, a fost unul dintre punctele de atracție ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii. Rămân celebre, de asemenea, cupletele cu Anda Călugăreanu și Toma Caragiu, precum cele din cadrul emisiunii Călătorie Muzicală , difuzată la televiziune în noaptea Revelionului 1972/1973.

A renunțat, la un moment dat, la muzica ușoară, și a trecut la muzica folk, pe care o îndrăgea enorm. A participat la recitaluri de muzică și poezie, colaborând cu Florian Pittiș, Mircea Vintilă, Dan Andrei Aldea. A compus ea însăși cântece pe versurile unor poeți consacrați și a participat la numeroase festivaluri, efectuând, de asemenea, turnee în țară și în străinătate.

Dintre piesele celebre interpretate de Anda Călugăreanu amintim: N-am noroc , Beng, beng , Seara , Noi, nu! O portocală , Cântec , Te-aș ruga , Cu viața nu glumi , Să ai un plop , Micul prinț , Prin nopți tăcute , Poveste de iarnă , Cheamă-mă! , Nu te mai gândi , Dacă am trăi de două ori , Nu mai imita , Cu viața nu glumi , Mâna să-mi fie curată , Cu umerii goi , Cum ninge .

Anda Călugăreanu a jucat și în numeroase piese pe scena Teatrului Mic.Talentul ei a fost apreciat de actrița Leopoldina Bălănuță, care o distribuie în musicalul Meșterul Manole (1977). În anii 80 susține spectacole de muzică și poezie pe scena Teatrului Mic, alături de Leopoldina Bălănuță și de Mitică Popescu. În 1984 este distribuită, tot la Teatrul Mic, în spectacolul Mitică Popescu , un musical semnat de Nicu Alifantis după piesa cu același nume de Camil Petrescu, în care joacă alături de actorul Mitică Popescu. A fost distribuită, de asemenea, în filme precum "Bietul Ioanide" (1979), "Stop-cadru la masă" (1980), "O zi la București" (1986). În 1987 i-a fost editat la Casa de discuri Electrecord un LP intitulat Anda .

A fost căsătorită de două ori, prima dată cu actorul Dan Tufaru, având împreună cu acesta o fiică, Ioana.

În 1990 Anda Călugăreanu apărea în emisiunea pentru copii Club Anda , iar în 1991 efectua turnee în Canada și în SUA. În 1992 a efectuat ultimul său turneu, în Israel, iar la revenirea în țară era deja grav bolnavă.

Anda Călugăreanu a încetat din viață la 15 august 1992, în urma unei boli necruțătoare. A fost înmormântată în Cimitirul Bellu.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus