Stiri de ultima ora

Un film despre o stranie poveste de iubire a deschis Festivalul de la San Sebastian 2017

Un film despre o stranie poveste de iubire a deschis Festivalul de la San Sebastian 2017
Cultura
Lungmetrajul "Submergence", regizat de veteranul cineast german Wim Wenders, ce prezintă o stranie poveste de iubire ai cărei protagoniști sunt actorii James McAvoy și Alicia Vikander, a deschis vineri seară Festivalul de film de la San Sebastian, a cărui ediție din 2017 acordă un loc privilegiat cinematografiei latino-americane, informează AFP.

Filmul regizat de Wim Wenders, un cineast recompensat cu numeroase trofee prestigioase și nominalizat de trei ori la premiile Oscar, a lansat competiția pentru Concha de Oro (Scoica de Aur), trofeul suprem al festivalului, pentru care vor concura în acest an 18 lungmetraje. Cea de-a 65-a ediție a Festivalului de Film de la San Sebastian se va desfășura până pe 30 septembrie.

"Submergence", care este în același timp un film istoric, de dragoste și thriller ecologist, spune povestea unei cercetătoare (Alicia Vikander), aflată în căutarea originii vieții în profunzimile mărilor. Ea se întâlnește cu un spion care participă la lupta împotriva jihadismului, interpretat de actorul scoțian James McAvoy.

"Este o poveste romantică, construită într-o formă intelectuală", a declarat Alicia Vikander într-o conferință de presă.

Recompensată cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar grație interpretării din filmul "The Danish Girl", artista suedeză, în vârstă de 28 de ani, a atras atenția fotografilor vineri seară pe covorul roșu de la San Sebastian. În zilele următoare sunt așteptați la acest festival și alte staruri ale cinematografiei mondiale, precum Arnold Schwarzenegger, Antonio Banderas, Penelope Cruz, Javier Bardem și Monica Bellucci.

" Submergence încearcă să abordeze tema terorismului într-o manieră serioasă și fără prejudecăți", a declarat Wim Wenders.

"O parte a problemei a fost creată de propria noastră civilizație (...) și este asociată cu dezechilibrele dintre săraci și bogați", a adăugat celebrul cineast german, autorul unor filme culte, precum "Paris, Texas" și "Buena Vista Social Club". "Să declarăm război terorismului în 2001 a fost cel mai bun lucru care putea să li se întâmple grupărilor teroriste, noi am creat cu adevărat un mostru", a adăugat Wim Wenders.

În competiția oficială au mai fost selectate noua comedie a duoului francez Olivier Nakache și Eric Toledano, "Le sens de la Fete", dar și "The Disaster Artist", un film biografic cu umor delirant, cu și regizat de americanul James Franco, dedicat lui Tommy Wiseau, despre care se spune că este regizorul "celui mai prost film din istoria cinematografiei".

Două filme argentiniene și un film hispano-mexican fac parte la rândul lor din competiția oficială de la San Sebastian, considerată o trambulină pentru cinematografia latino-americană în Europa.

România este și ea prezentă cu două lungmetraje în competiția festivalului: "Soldații. Poveste din Ferentari", în regia Ivanei Mladenovic, și "Pororoca", realizat de Constantin Popescu.

Horizontes latinos, o secțiune alternativă a Festivalului de la San Sebastian, a fost și ea inaugurată vineri, cu proiecția filmului "Una Mujer Fantastica", de Sebastian Lelio, cu care Chile speră să câștige Oscarul pentru film străin în 2018.

Festivalul de la San Sebastian, care finanțează producția de pelicule latino-americane pentru ca acestea să ajungă să fie proiectate pe marile ecrane, va acorda în acest an un trofeu onorific unui actor celebru din America de Sud — argentinianul Ricardo Darin. Vor fi recompensate cu premii speciale și actrița italiană Monica Bellucci, dar și regizoarea franceză Agnes Varda.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus