Stiri de ultima ora

Un film despre o finală memorabilă jucată de Borg și McEnroe a deschis Festivalul de la Toronto 2017

Un film despre o finală memorabilă jucată de Borg și McEnroe a deschis Festivalul de la Toronto 2017
Cultura
Accesele de furie ale jucătorului american de tenis John McEnroe în fața imperturbabilului suedez Bjorn Born au fost prezentate în lungmetrajul "Borg/McEnroe", care a inaugurat joi seară Festivalul Internațional de Film de la Toronto (TIFF), în momentul în care ultimul turneu de Grand Slam al anului, organizat la New York, se apropie de sfârșit, informează AFP.

Shia LaBeouf

Proiectat în deschiderea celui mai important festival cinematografic din America de Nord, filmul "Borg/McEnroe", regizat de danezul Janus Metz Pedersen, descifrează secretele din spatele unor individualități cu personalități opuse.

Ilustrat de rivalitatea pe terenurile de tenis dintre doi jucători talentați — unul introvertit, iar celălalt demonstrativ — acest film este "un thriller psihologic despre modul în care doi indivizi se autodepășesc pentru a reuși ceva extraordinar", a explicat regizorul lungmetrajului.

Finala turneului masculin de la Wimbledon din 1980 a intrat în legenda acestui sport, grație intensității sale și numeroaselor răsturnări de scor, dar mai ales datorită celui de-al patrulea set, extrem de intens disputat și câștigat de temperamentalul John McEnroe la finalul unui foarte lung joc decisiv. Fluierat de spectatorii londonezi la intrarea pe teren, americanul s-a înclinat în cele din urmă în cinci seturi în fața jucătorului suedez, interpretat în acest film de actorul islandez Sverrir Gudnason.

Americanul Shia LaBeouf joacă rolul lui John McEnroe. Actorul american, care a suferit o fractură la un picior învățând să joace tenis pentru acest rol, spune că McEnroe a fost multă vreme neînțeles de societate, deși admite că pe teren jucătorul american era "un clovn și un coleric enervant".

Alegerea acestui film pentru a deschid ediția 2017 a TIFF-ului nu a fost pe placul producătorului și regizorului de documentare britanic Adam Benzine.

"TIFF-ul este unul dintre cele mai mari festivaluri cinematografice din lume, de ce oare s-a limitat el cu filme atât de proaste în deschidere?", s-a întrebat Adam Benzine într-o cronică pe care a scris-o pentru cotidianul National Post.

Dacă tenisul trebuia să fie neapărat ales ca temă de deschidere, atunci "Battle of the Sexes", un film al regizoarei Valerie Faris, ar fi fost o alegere mai judicioasă, a adăugat el.

Acel lungmetraj prezintă meciul din 1973 dintre Bobby Riggs (interpretat de Steve Carell) și jucătoarea de tenis americană Billie Jean King, interpretată de Emma Stone, recompensată cu Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol principal în 2017 grație interpretării sale din musicalul "La La Land". Acel film a câștigat Premiul Publicului la Toronto în 2016 — singura recompensă atribuită în cadrul acestui festival.

Criticat pentru un program care este de obicei prea mare, organizatorii au decis să îl reducă în acest an cu 25%, însă cea de-a 42-a ediție a TIFF-ului rămâne totuși un eveniment destul de amplu, ce include aproximativ 300 de lungmetraje și scurtmetraje din 74 de țări.

Obiectivul organizatorilor rămâne plasarea filmelor și actorilor într-o poziție fruntașă în cursa pentru câștigarea premiilor Oscar de anul viitor, deși concurența este una deosebit de puternică în 2017, cu câteva pelicule ce au fost deja prezentate la Mostra de la Veneția.

Prezentate la Veneția, filme precum "Mother!", regizat de americanul Darren Aronofsky, cu Jennifer Lawrence și Javier Bardem, și "Downsizing", regizat de Alexander Payne, cu Matt Damon, au șanse mari să câștige în notorietate și să se regăsească apoi în fruntea box office-ului nord-american.

TIFF 2017, care se va desfășura până pe 17 septembrie, este de asemenea marcat de emergența unei generații de femei regizoare.

Regizoarea franco-turcă Deniz Gamze Erguven, nominalizată în 2016 la Oscarul pentru cel mai bun film străin cu pelicula "Mustang", va prezenta la Toronto mult așteptatul "Kings", un film despre revoltele rasiale izbucnite la Los Angeles în 1992, cu Halle Berry și Daniel Craig în rolurile principale.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus