Stiri de ultima ora

Timbrul literar,problema următorului Parlament

Timbrul literar,problema următorului Parlament
Cultura
După o pledoarie convingătoare a editorului Gabriel Liiceanu, deputaţii din Comisia pentru Cultură au votat astăzi amânarea discutării proiectului până la începutul viitoarei legislaturi, în februarie 2017.

Conform comunicatului de presă al Asociaţiei Editorilor din România se salută decizia Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaţilor de a renunţa la discutarea, în actuala legislatură, a proiectului de lege pentru instituirea timbrului cultural. Ca urmare a votului dat cu majoritate absolută de membrii Comisiei pentru Cultură, proiectul de lege 583/2014 - iniţiat de prim-vicepreşedintele USR Varujan Vosganian şi deputatul Traian Dobrinescu, membru USR - a fost scos de pe ordinea de zi a actualei Comisiei pentru Cultură şi va fi discutat, cel mai devreme, în februarie 2017.

Decizia Comisiei pentru Cultură a fost precedată de un discurs elocvent al editorului Gabriel Liiceanu care a avertizat membrii Comisiei să nu mai lucreze în favoarea uniunilor din care fac parte, ci în folosul culturii. Gabriel Liiceanu le-a spus deputaţilor din Comisia pentru Cultură că piaţa de carte din România este, potrivit statisticilor, pe ultimul loc din Europa şi orice intervenţie care afectează preţul cărţii, de genul timbrului literar, are un impact considerabil asupra publicului. 

Proiectul de lege 583/2014 prevede introducerea unui timbru literar de 1 leu, în beneficiul Uniunii Scriitorilor din România, ai cărei membri au fost şi principalii iniţiatori. Proiectul prevede ca preţul fiecărei cărţi de literatură să crească cu 1 leu, contravaloarea unui timbru fizic care să fie achiziţionat de la USR înainte de vânzarea cărţii.

Potrivit normelor de tehnică legislativă, proiectul de lege 583/2014 trebuie să fie discutat şi să primească un vot în Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor. Ne manifestăm speranţa că, potrivit asigurărilor publice făcute de preşedintele Comisiei, Gigel-Sorinel Ştirbu, editorii vor fi totuşi consultaţi înainte de repunerea pe ordinea de zi a proiectului. Deşi promisiunea datează de aproape doi ani, ea nu a fost niciodată pusă în aplicare, deşi AER a fost prezentă la fiecare şedinţă a Comisiei pentru Cultură din ultimele două sesiuni parlamentare. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus